Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 25 grudnia 2020

Pierogi z kapustą i grzybami.

Wstawię wam kilka zaległych dań, myślę że zechcecie skorzystać no chyba że się mylę. Pierwsze danie które wstawię to będą obiecane pierogi z farszem grzybowym który jest już na moim blogu podaję wam link do farszu : https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2020/12/farsz-z-kapusty-kiszonej-i-grzybow.html . Jak dla mnie jest za dużo grzybów ale mąż i zięć właśnie takie uwielbiają. Można zmniejszyć ilość grzybów i dać więcej kapusty ale to zależy kto jak lubi.

składniki na ciasto pierogowe :

4 szklanki mąki tortowej ( szklanka poj. 210 ml. ),

1 płaska łyżeczka soli,

1,5 szklanki gorącej wody,

3 łyżki oleju.


wykonanie : Już przepis na ciasto nie raz podawałam więc dziś pokażę wam zdjęcia tak w skrócie. Więc tak do miski wsypać mąkę, sól i wlać gorącą wodę, szybkim ruchem łyżki mieszać aby ciasto się nie sparzyło, wyrabiać ręką tak długo aby mąka wraz z wodą połączyły się w jedną całość. Następnie wlać olej i także wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie cały olej. Gotowe odstawić pod ściereczką aby odpoczęło.  Gdy ciasto już odpoczęło podzielić na dwie części każdą z nich rozwałkować nie za cienko, szklanką wycinać kółka. Nakładać solidną łyżeczkę farszu.

Jak już mamy nałożony farsz grzybowy, zaczynamy sklejać pierogi od środka po całej długości . Można zrobić dowolny ozdobny brzeg. Tak postępujemy z dwoma kawałkami ciasta pierogowego. Przygotowane pierogi ułożyć na ściereczce.


Gdy mamy już pozlepiane wszystkie pierogi i są już ułożone na ściereczce wtedy w garnku nastawić wodę posolić ją i poczekać aż się zagotuje. Jak woda już się zagotuje wkładać pierogi po kilka sztuk, zamieszać lekko aby nie przywarły do dna garnka. W chwili kiedy wypłyną na wierzch zmniejszyć ogień i pogotować na małym ogniu do dziesięciu minut.
Tak przygotowane pierogi świetnie nadają się na stół wigilijny. Można do nich przygotować barszcz czerwony lub zajadać okraszone cebulką z olejem kto jak woli. Tak jak pisałam jak dla mnie za dużo grzybów ale to dlatego że jedyne leśne jaki lubię to opieńki a do farszu dałam prawdziwki które uwielbia mąż.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu