Reklama

Wyszukaj przepis

Szczawiowa bez mięsa.

Z wielką przyjemnością podam wam przepis na pyszną zupę szczawiową z ziemniakami i ryżem bez mięsa. Bardzo często u mnie w domu rodzinnym była tak właśnie ta zupa przygotowywana jak nie z ryżem to z kaszą jęczmienną wiejską. Tak ugotowana zupa jest bardziej treściwa i syta. W czasach mojego dzieciństwa się nie przelewało dlatego mama kombinowała jak tylko mogła abyśmy nie chodzili głodni. Dlatego sprawia mi to wielką radość gdy podaję przepisy z których korzystacie i jesteście zachwyceni, bardzo często dostaję zwrotne foto komentarze że to np. danie jest godne polecenia.

składniki :

3 łyżki ryżu,

1 marchew 150 g,

8 - 10 ziemniaków,

2 łyżki suszonej włoszczyzny,

5 łyżek oleju,

1 łyżka cukru,

165 g śmietany 18 %,

0,5 łyżki mąki pszennej,

1 łyżka natki pietruszki,

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

1 słoik 470 g swojskiego szczawiu,

3 ziarenka ziela angielskiego,

1 liść laurowy,

1 jajko.


dodatkowo:

jajka ugotowane na twardo.


wykonanie : Do garnka wlać dwa litry wody dodać marchew pokrojona dowolnie, ziemniaki pokrojone w kostkę, wsypać ryż oraz suszona włoszczyznę. Całość gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i ryżu w międzyczasie wlewając olej i dodając drobno pokrojoną natkę pietruszki.

Jak już ziemniaki z ryżem w wywarze są miękkie przygotować szczaw i przełożyć go do gotującego się wywaru, zamieszać i dodać według swego smaku przyprawę uniwersalną, dodać ziela angielskie oraz liść laurowy. Chwile pogotować na wolnym ogniu.


W czasie gdy wywar ze szczawiem się gotuje przygotować śmietanę. Rozprowadzić ją z cukrem, jednym całym jajkiem i mąką dobrze wymieszać aby nie było grudek ( stwierdziłam że śmietana 30 % się nie nadaje bo za szybko kwaśnieje akurat w tej zupie ).
Jak już mamy przygotowaną śmietanę a zupa pogotowała się przez chwilę. Wtedy wlać śmietanę i szybko zamieszać. Całość ze śmietaną zagotować i wyłączyć gaz. Zupa jest gotowa w zaledwie 30 minut. To dobre rozwiązanie dla zapracowanych.
Ugotowaną pyszną kwaśną szczawiową podałam z jajkiem ugotowanym na twardo. Jeśli ktoś nie lubi bardziej kwaśnej wystarczy dodać mniej szczawiu. Po za tym jeśli komuś nie spodoba się ten przepis można gotować według siebie, ja podałam wam przepis który był gotowany u mnie w domu za czasów mojego dzieciństwa a powiem wam szczerze że bardzo często wracam do dań z mego dzieciństwa.











Komentarze

  1. Bardzo fajnie to wszystko opisane i zilustrowane. Ja też czasem gotuję szczawiową (nawet mam szczaw w słoiczkach) - ale bez ryżu. Tak jak Mama :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty