Reklama

Wyszukaj przepis

Ryżowa z ziemniakami na szyjach indyczych.

Witam was bardzo gorąco u nas dziś pyszna zupka ryżowa z ziemniakami na szyjach indyczych, ta zupa to wspomnienia mego dzieciństwa taką zawsze przygotowywał nam dziadek a i mama do dziś taką zupkę gotuje. Jest bardzo smaczna bo rosołowa rozgrzewająca i bardzo syta. Jeśli ktoś jeszcze takiej nie gotował to serdecznie zachęcam będziecie zachwyceni jej smakiem. Bardzo lubię gotować dania z czasów mojego dzieciństwa.

składniki :

1,300 kg szyj indyczych,

75 g korzenia pietruszki,

130 g marchwi,

15 g liści pora,

30 g tłuszczu z gęsi,

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

1 łyżka suszonych warzyw,

2 liście laurowe,

4 ziarenka ziela angielskiego,

5 łyżek ryżu,

6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy ),

20 g świeżej natki pietruszki,

20 g świeżego kopru.


wykonanie : Na początek do garna włożyć umyte i pokrojone na części szyje indycze, marchew oraz korzeń pietruszki i liście pora pokrojone dowolnie. Całość od czasu gdy się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu do czasu miękkości mięsa na szyjach. W czasie gotowania się wywaru zdjąć powoli powstałe szumowiny od gotowanego się mięsa. Gdy już są zebrane szumowiny a wywar nadal się gotuje dodać suszoną włoszczyznę, liście laurowe, ziela angielskie oraz tłuszcz z gęsi i przyprawę uniwersalną i dalej gotować do pełnej miękkości mięsa na szyjach. Jak już mięso jest miękkie wyjąć szyje i pozostawić do ostygnięcia.



Jak już szyje są wyjęte z wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz na ziemniaki wsypać od razu ryż. Całość z wywarem gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków i ryżu. Gdy ziemniaki i ryż są już wystarczająco miękkie dodać drobno pokrojoną świeżą natkę pietruszki oraz świeży koper również pokrojony drobniej całość zagotować i zdjąć z ognia.
Jeszcze gorącą zupę pyszną i aromatyczną podałam z kawałkami mięsa oskubanymi z kości szyj indyczych. Zupę przed podaniem można posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Zupa wyszła tak smaczna że nic nie zostało. Taka zupa nadaje się w sam raz na zimne zimowe i mroźne dni. Jest dość szybka w przygotowaniu bardzo dużo zależy od mięsa jakie dodamy do gotującej się zupy.





Komentarze

Popularne posty