Kuchnia domowa Agi.

Bułki drożdżowe z dżemem truskawkowym swojskim

Lubicie wypieki ? A zwłaszcza drożdżowe ? Mi jedynie co dobrze z drożdżowego wychodziło najlepiej to pączki bułki nie zawsze wyszły idealne zaś dziś wyszły bardzo dobrze aż sama się zdziwiłam bo przepis mój z innych bułek. Zapach pieczonych bułek tak się roznosił po mieszkaniu że rodzinka nie mogła się doczekać, uwielbiam zapach bułek czy ciast drożdżowych. Podam wam przepis na proste w wykonaniu bułki drożdżowe. Wiadomo czas oczekiwania musi być trochę dłuższy bo ciasto musi wyrosnąć lecz czas wykonania to niecałe trzydzieści minut. Jeżeli lubicie robić ciasta lub bułki drożdżowe to zachęcam do przeczytania przepisu oraz oczywiście wykonania takich domowych bułek dla domowników.

składniki :

4 szklanki mąki pszennej tortowej,

1 drożdże suszone 7 g http://www.oetker.pl/,

3/4 szklanki cukru ( szklanka 210 ml ),

1 szklanka mleka 3,2 %,

szczypta soli,

1 jajko rozmiar M,

2 łyżki masła prawdziwego.


dodatkowo : 

1 jajko ( do smarowania bułek ),

1 słoik dowolnego dżemu.


wykonanie : Do miski wsypać mąkę, w mące zrobić wgłębienie i wsypać tam drożdże suszone, na drożdże wsypać łyżeczkę cukru i wlać 4 łyżki ciepłego mleka lekko wymieszać. Z boku wbić całe jajko, wsypać cukier oraz szczyptę soli. Przygotowaną mąkę z drożdżami odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Jak już jest widoczna praca drożdży wlać resztę ciepłego mleka .



Jak już mamy do mąki dodane wszystkie składniki wtedy zagnieść ciasto i wyrabiać tak długo aż  ciasto wchłonie wszystkie dodane składniki i nie będzie kleiło się do rąk ani do miski. Do wyrobionego ciasta wlać roztopione letnie masło ( nie może być gorące ). I wyrabiać z dodanym masłem tak długo aż ciasto wchłonie całe dodane masło. Ciasto po wyrobieniu jest mięciutkie i pulchne.


Wyrobione ciasto z masłem nie ma potrzeby odstawiać aby wyrosło. Na stolnicę wysypać mąkę położyć ciasto i za pomocą rąk zwałkować na długi rulon. Gdy jest już mamy zrulowany kawałek ciasta wtedy za pomocą noża pokroić na kawałki po około trzy centymetry.


Każdy z pociętych kawałków brać do ręki rozpłaszczyć go, następnie nałożyć łyżeczkę dowolnego dżemu ( u mnie swojski truskawkowy ), czekolady lub kto co woli zakleić, uformować bułeczkę. Uformowane ułożyć na kratce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, sklejonym układać w stronę papieru. Przygotowane nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.


Jak już bułki podwoiły swoją objętość wtedy jajko całe roztrzepać widelcem i dość obficie posmarować nim wyrośnięte bułki. Posmarowane jajkiem podczas pieczenia będą miały piękny kolor. Tak przygotowane bułeczki wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na drugą półkę od dołu i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić razem z papierem na kratce do całkowitego ostygnięcia.


Bułki wyszły bardzo mięciutkie i pulchne, w sam raz do kawy, gorącego kakao lub zimnego mleka. Domownicy będą bardzo zadowoleni ze swojskich domowych bułeczek. Z dodatkiem dżemu swojskiego truskawkowego smakują rewelacyjnie. Z podanego przepisu wyszło mi trzynaście sztuk bułek, jeżeli jakieś zostaną wystarczy przechowywać je w papierowej torebce lub zamkniętym pojemniku aby następnego dnia były tak miękkie jak w dniu upieczenia. Przepis jest sprawdzony więc gorąco polecam.











Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Naleśniki ze swojskim dżemem z czarnej porzeczki

A może by tak naleśniczka ? miękkiego pulchnego do buźki gotowego 😂😂😂😂😂😂ze swojskim dżemem smakują wyśmienicie chyba się ze mną zgodzi...