Kuchnia domowa Agi.

Mielone z dodatkiem mleka.

Z wielką przyjemnością podam państwu dziś moje wymyślone nowe kotlety mielone a mianowicie aby były jeszcze bardziej wodniste w środku, do mięsa podczas wyrabiania wlałam zwykłe mleko 3,2 %. Ci co obserwują i odwiedzają mojego bloga dobrze wiedzą że lubię eksperymentować i wymyślać nowe dania. Powiem wam że to był świetny pomysł ale przekonacie się jeśli sami wypróbujecie ten przepis, myślę że tak przygotowane kotlety bardzo przypadną wam do gustu mój mąż był nimi zachwycony choć on nie bardzo lubi jak kombinuję z obiadami.

składniki :

0,5 szklanki mleka 3,2 % ( szklanka pojemność 210 ml ),

6 łyżek bułki tartej,

1 jajko ( u mnie od kur swojskich zielononóżek ),

700 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,

1 średnia cebula,

1 płaska łyżka soli,

1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego,

5 łyżek przegotowanej wody,

olej do smażenia.


wykonanie : Do miski przełożyć mięso mielone wbić całe jajko, wsypać bułkę tartą, dodać cebulę w drobno pokrojoną kostkę, wsypać sól oraz pieprz i wlać mleko. Całość dokładnie wyrobić za pomocą rąk na jednolitą masę tak aby wszystkie dodane składniki się połączyły ze sobą ( jeżeli komuś będzie za mało soli można dodać więcej ja się odchudzam więc dla mnie było w sam raz ). Wyrobioną masę pozostawić na chwilę puki rozgrzejemy olej na patelni.

Gdy mamy już rozgrzany olej na patelni ( wlewamy go tyle aby zakryło dno patelni ). W ręku formować dowolny kształt kotleta i układać na lekko rozgrzanym oleju, przygotowane kotlety smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Kotlety bardzo dobrze się formują nie kleją się do rąk a w czasie smażenia się nie rozpadają.


Jak już wszystkie kotlety mamy usmażone wlać do nich pięć łyżek wody i na małym ogniu poddusić pod przykrytą pokrywką przez trzy minuty obracając raz kotlety na drugą stronę. Gdy będą dobrze podduszone  będzie widoczne wyparowanie wody i pozostanie w kotletach tylko sam olej widoczny na foto.


Tak przygotowane kotlety mielone z dodatkiem mleka podałam z ziemniakami okraszonymi delikatnie tłuszczem ze smażonych kotletów oraz surówką z rzodkiewki ze śmietaną. Kotlety są bardzo smaczne z wierzchu cudownie chrupiące lecz w środku soczyste i bardzo miękkie. Kotlety jeśli pozostaną na zimno równie dobrze smakują i mogą być wykorzystane na kanapki.







10 komentarzy:

  1. Anonimowy4/3/21 20:31

    Podziwiam ludzi, którzy znają 1000 wariantów jednej potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy7/3/21 00:44

    Ta, pewnie. Zrobisz 20 przepisów na mielone i masz bloga!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mielone można zrobić na kilka sposobów aby każdy mógł wybrać coś dla siebie.

      Usuń
  3. Anonimowy7/3/21 19:06

    Ja policzyłem ile Pani ma na blogu przepisów na milelone, 20. Jak ktoś chce w kółko to samo jeść, to fajnie ale jak szuka nowych, ciekawych przepisów no to przepraszam, wczesny PRL.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam bardzo ale wszystkie nie są jednakowe.

      Usuń
    2. Jednak podobają ci się przepisy Agi skoro przeglądasz, liczysz itd. Lepiej coś ugotuj a nie krytykujesz 😉

      Usuń
    3. Pewnie tylko podgląda a nie przegląda zazdrość nie zna granic 😂

      Usuń
  4. Ciekawa propozycja. Z mlekiem jeszcze nie robiłam. Chętnie wypróbuję. Niby mielony, a za każdym razem może smakować inaczej.

    OdpowiedzUsuń

Zupa barszcz czerwony do ziemniaków

Czy lubicie barszcz czerwony z tartych ziemniaków taki do ziemniaków ugotowanych osobno ze skwarkami od słoniny. Ja dziś zaserwowałam barszc...