Kuchnia domowa Agi.

Naleśniki jogurtowe.

Dziś kolejny mój wymysł na danie szybkie do wykonania a już nie wspomnę jak szybko znikają z talerza. Naleśniki to danie godne polecenia chyba każdy uwielbia takie jedzonko szybkie a do tego smaczne. Jeśli zechcecie to skorzystacie z przepisu jeśli nie to trudno wasza wola, staram się opisywać wszystko dokładnie co jak robię aby dla poczatkujących nie było problemu ze zrobieniem jakiegokolwiek przepisu który wstawiam. Wstawiam dania z lat mojego dzieciństwa jak również które same wpadają mi do głowy podczas przygotowywania.

składniki :

2 jajka rozmiar M,

2 szklanki mąki luksusowej ( szklanka pojemność 210 ml ),

szczypta soli,

400 g jogurtu jagodowego,

0,5 szklanki oleju,

1 łyżeczka aromatu migdałowego ( można pominąć ),

4 - 5 kropel barwnika spożywczego niebieskiego,

2 szklanki mleka 3,2 %.


dodatkowo :

1 słoik dowolnego dżemu.


wykonanie : Przygotować jogurt dowolny może być prosto z lodówki nie ma przeciwskazań. Do miski wbić całe jajka, wsypać szczyptę soli oraz mąkę następnie dodać jogurt  wlać mleko i olej całość dokładnie zmiksować do połączenia się wszystkich dodanych składników. Jak już mamy zmiksowane ciasto wlać aromat dowolny oraz barwnik ( jeśli ktoś nie chce można pominąć ) i również zmiksować na jednolitą masę.



Gdy mamy już zmiksowane ciasto i wszystko dokładnie się połączyło na rozgrzaną patelnię wlać małą kropelkę oleju wlać półtorej chochelki ciasta ( wlane ciasto musi być trochę grubsze niż tradycyjny naleśnik ), jak ciasto wlane zacznie się ścinać przewrócić drewnianą łopatka na drugą stronę i podsmażyć parę minut aby się zarumieniły. ( ps. za zwyczaj pierwszy naleśnik tak jak związek się nie udaje 😂😂😂😂😂😂).


Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na talerzu. Gdy mamy już wszystkie naleśniki usmażone mi wyszło dziesięć sztuk z patelni o średnicy 24 cm, na usmażone naleśniki nakładać dowolny dżem lub co kto ma ochotę i zawijać dowolnie. Te akurat naleśniki podczas zwijania pękają ale to tylko dlatego że są bardzo delikatne i mięciutkie, można je zajadać nawet bez żadnych dodatków są tak pyszne.
Moje naleśniczki podałam ze swojskim dżemem truskawkowym oraz kleksem kwaśnej śmietany którą uwielbiam do naleśników. Naleśniki to jedno z wielu dań które uwielbiają dzieci i nie tylko, te naleśniki są tak miękkie że podczas jedzenia rozpływają się w ustach. Do naleśników można również podać zimne mleko kub kakao kto jak woli.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Naleśniki ze swojskim dżemem z czarnej porzeczki

A może by tak naleśniczka ? miękkiego pulchnego do buźki gotowego 😂😂😂😂😂😂ze swojskim dżemem smakują wyśmienicie chyba się ze mną zgodzi...