Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa ogórkowa z ziemniakami i kaszą jęczmienną

Dzisiaj przygotowałam zupkę ogórkową z czasów mojego dzieciństwa, moja mama robiła i nadal robi zupy z dodatkiem kasz czy ryżu i ja bardzo lubię takie zupy.  Według mnie takie zupy są bardziej syte. Gotowałam już i wstawiałam zupę ogórkową z ryżem i z tego co wiem przepis dla wielu z was się spodobał, byli też tacy co ugotowali zupę z mego przepisu i byli mega zadowoleni tak im posmakowała właśnie ogórkowa z ziemniakami i ryżem. A dziś postanowiłam wstawić drugą odsłonę zupy ogórkowej po której przepis zapraszam na moim blogu.

składniki :

360 g ogórków kiszonych 10 średnich sztuk,

420 g porcji rosołowych,

50 g marchwi z mieszanki europejskiej,

6 - 8 ziemniaków,

3 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej,

130 ml śmietany 30 %,

4 ziarenka ziela angielskiego,

1 liść laurowy,

1 łyżka masła,

1 łyżeczka cukru,

20 g świeżej natki pietruszki,

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

1 szklanka soku z ogórków ( szklanka poj. 210 ml ).


wykonanie : Do garnka wlać półtorej litra wody, dodać umyte i pokrojone na części porcje rosołową oraz dodać marchew wybraną z mieszanki europejskiej. Całość od zagotowania gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na porcjach, w czasie gotowania zdjąć powstałe szumowiny. Jak już mięso na porcjach jest miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, wsypać kaszę, dodać ziela angielskie oraz liść laurowy, wsypać także przyprawę uniwersalną. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i kaszy.

W międzyczasie gdy wywar z porcjami oraz ziemniakami i kaszą się gotuje przygotować ogórki a mianowicie zetrzeć je na tarce jarzynowej. Gdy są już starte ogórki na patelnię dodać masło prawdziwe roztopić je dodając starte ogórki i odsmażyć je do czasu zmiany ich koloru oraz sprawdzając czy już są miękkie.


Gdy ziemniaki i kasza w wywarze na porcji rosołowej są już miękkie wtedy dodać podsmażone ogórki kiszone ( dodam że ogórki mam swojskie które robiłam na zimę ), wsypać cukier i wlać kwas z ogórków, no chyba że ktoś nie lubi kwaśnej ogórkowej wtedy można pominąć sok. Chwile pogotować z dodanymi ogórkami na wolnym ogniu, doprawić jeszcze według swego smaku przyprawa uniwersalną. Jak już się zupa pogotowała wkroić świeżą natkę pietruszki a po chwili wlać śmietanę, szybkim ruchem łyżki zamieszać, zagotować na wolnym ogniu i zdjąć z ognia.


Ugotowaną jeszcze gorącą zupkę można dodatkowo o ile ktoś lubi zajadać z kromką chleba. Jeżeli lubicie można posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym. Zupa wyszła tak smaczna że zniknęła w mgnieniu oka. Dobrze że wlewając sobie i mężowi zdążyłam zrobić fotki.










Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty