Reklama

Wyszukaj przepis

Kurczak nadziewany ryżem z dodatkiem warzyw

Co powiecie na takie danie jak kurczak faszerowany ryżem z dodatkiem warzyw z mieszanki europejskiej ? Nie musi to być tylko danie świąteczne można go przyrządzić jako danie obiadowe. Nic w tym trudnego wystarczy kupić całego kurczaka, natrzeć przyprawami a do środka kurczaka włożyć ryż z warzywami i pyszny obiad będzie gotowy po upieczeniu a zajadać będzie się cała rodzinka.

składniki :

2160 kg kurczaka zagrodowego,

1,5 łyżki przyprawy do kurczaka złocistego,

0,5 łyżki przyprawy do kurczaka ziołowa,

0,5 łyżki papryki słodkiej czerwonej,

1 łyżka pieprzu cytrynowego,

3 łyżki oleju,

200 g warzyw z mieszanki europejskiej,

1,5 woreczka ugotowanego ryżu,

0,5 szklanki przegotowanej wody ( szklanka 210 ml ),

0,5 łyżki ziarenka smaku.


wykonanie : Na początek przygotować całego kurczaka dokładnie go umyć i osuszyć za pomocą durszlaka. Gdy umyty kurczak ociekł już z nadmiaru wody w której był myty, obsypać go wszystkimi przyprawami wlać olej i całego nawet w środku natrzeć. Natartego kurczaka wstawić na noc do lodówki aby przyprawy wchłonęły się w kurczaka.

Następnego dnia tuż przed wstawieniem kurczaka do pieczenia przygotować ryż, może być jedna torebka ryżu, przełożyć ugotowany zimny już ryż do miski, dodać mrożone warzywa z mieszanki europejskiej i całość wymieszać do połączenia się ryżu z warzywami.
Przygotowanego kurczaka napchać od środka ryżem z warzywami. Jak już jest dodany do kurczaka cały ryż z warzywami wtedy część z kuprem zamknąć za pomocą małych wykałaczek a szyję razem z nogami połączyć dratwą aby podczas pieczenia kurczak się nie rozszedł. Tak przygotowanego całego kurczaka wstawić do piekarnika nastawionego na 200 stopni i piec przez dwie godziny, można nakryć z wierzchu folią aluminiową. W trakcie pieczenia kurczaka podlać go wodą i piec do ładnego zarumienienia skórki i miękkości mięsa w kurczaku.


Upieczonego kurczaka z farszem można przygotować na święta jak też może być świetnym dodatkiem do obiadu wystarczy tylko przygotować do niego tylko swoją ulubioną surówkę. Kurczak wyszedł kruchy a zarazem soczysty a skórka fajna chrupiąca. Upieczonego kurczaka można jeść na gorąco lecz na zimno równie dobrze smakuje.







Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty