Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 1 maja 2021

Ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym i galaretkami

Wczoraj upiekłam mój nowy biszkopt a właściwie biszkoptu przepis mój od lat lecz dodałam do niego jeszcze mąki ziemniaczanej oraz olej wyszedł mega, a że mam sporo musu jabłkowego który dostałam z MOPS - u czego się nie wstydzę dlatego wymyśliłam jak go wykorzystać aby się nie zmarnował tak więc mus jabłkowy zrobiłam z dodatkiem galaretek i w ten sposób wyszło cudowne ciasto, jeszcze tak dobrego ciasta szczerze mówiąc nie jadłam. Powiem wam tylko w tajemnicy że na pewno będę go jeszcze udoskonalać czyli będę robiła na przykład z innymi kolorami galaretek oraz z ubitą śmietaną tak mi to ciasto przypadło do gustu.

składniki na ciasto biszkoptowe : 

 6 jajek ( rozmiar M ),

1,5 szklanki cukru ( szklanka poj. 210 ml ),

1 szklanka mąki tortowej pszennej,

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

3/4 szklanki oleju.


masa jabłkowa :

2 słoiki musu jabłkowego ( słoik 720 g ),

4 galaretki ( smak i kolor dowolny ),

2,5 szklanki gotowanej wody.


wykonanie : Do miski wbić całe jajka oraz wsypać cukier całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na puszysta masę jajeczną. Następnie wsypać obie mąki, proszek do pieczenia a także wlać olej i zmiksować do połączenia się wszystkich składników z masą jajeczną.

Jak już mamy przygotowane ciasto biszkoptowe blaszkę 35 na 25 wysmarować margaryna i obsypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać przygotowane ciasto  wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni piekarnika i piec 40 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W czasie gdy ciasto upieczone stygnie przygotować galaretki, a mianowicie dwie na przykład jak u mnie agrestowe rozpuścić w szklance przegotowanej wody a brzoskwiniową z winogronową rozpuścić w półtorej szklanki gotowanej wody. Rozpuszczone galaretki pozostawić do lekkiego stężenia .
Gdy ciasto już całkowicie wystygło przekroić je na dwa placki, do blaszki 36 na 25,5 położyć spodnią część placka. W międzyczasie przygotować zielony mus jabłkowy, do miski przełożyć cały mus jabłkowy wlać lekko stężałą galaretkę i wymieszać z musem do połączenia się w jedna całość. Zieloną masę jabłkowa przełożyć na ciasto i wstawić do lodówki.


W czasie gdy ciasto zastyga z jednym kolorem galaretek z musem wtedy przygotowujemy drugie galaretki a właściwie dwa kolory razem lekko stężałe przelać do musu jabłkowego i również wymieszać do połączenia się w jena całość. Na stężały mus jabłkowy zielony położyć drugi placek upieczonym w kierunku galaretki z musem wylać na ciasto mus z galaretką i całość wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Gotowe ciasto kroi się bardzo dobrze ciasto nie jest suche idealnie komponuje się z musem zrobionym z galaretkami. Tak jak wspomniałam galaretki można dodać kto jakie ma ochotę. Zapewniam że będziecie zaskoczeni takim ciastem tak samo jak ja. Ciasto świetnie się sprawdzi do kawy dla gości a również na przyjęcie urodzinowe czy imieninowe lub dowolne święta, Serdecznie polecam choć sama go uplanowałam to zaskoczył mnie smak tego ciasta. 
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu