Kuchnia domowa Agi.

Ćwiartki kurczaka pieczone w przyprawach

Tak wiem mam sporo przepisów na danie główne z użyciem ćwiartek od kurczaka lecz za każdym razem robię w czym innym i z innymi przyprawami to takie moje testowanie, które za zwyczaj wychodzi godne polecenia. Jeżeli przygotujecie na pewno nie pożałujecie, zapach i smak powala na kolana. A jeżeli macie w domu mięsożerców to ten przepis i takie przygotowanie na pewno ich zaskoczy i będą chcieli więcej i więcej. Zaufajcie mi wiem co mówię ponieważ mój mąż też bez mięsa nie może wytrzymać 😂😂😂😂😂😂😂😂.

składniki :

1550  kg ćwiartek z kurczaka ( 3 sztuki ),

2 łyżki ziarenka smaku,

0,5 łyżki przyprawy ziołowej do kurczaka,

0,05 g szafran,

0,5 łyżki przyprawy gyros,

0,5 łyżeczki bazylii suszonej,

1 łyżka majeranku,

3 łyżki oleju,

0,5 szklanki wody ( szklanka poj. 210 ml ).


wykonanie : Na początek przygotować ćwiartki z kurczaka, umyć je i oczyścić z resztek piór ( niestety w kupnych często się takie trafiają ), jak już są umyte ćwiartki odsączyć je z wody a następnie ponacinać od strony skóry. Do tak przygotowanych ćwiartek z kurczaka wsypać wszystkie przyprawy i wlać olej, całe ćwiartki za pomocą rąk po nacierać aby mięso wchłonęło dodane przyprawy. Odstawić na 15 minut aby mięso przeszło zapachem dodanych przypraw.

Gdy ćwiartki z kurczaka w przyprawach odstały wyznaczony czas, wtedy wszystkie przełożyć do naczynia żaroodpornego z całą zawartością z miski, do poukładanych ćwiartek wlać pół szklanki przegotowanej zimnej wody i wstawić do zimnego piekarnika ustawionego na 200 stopni piec 1 godzinę i 45 minut co jakiś czas przekręcając mięso ( ja przekręciłam dwa razy ). 10 minut przed końcem wyznaczonego czasu piekarnik nastawić na 250 stopni aby mięso od strony skóry ładnie się przypiekło.


Tak przygotowane upieczone jeszcze gorące ćwiartki z kurczaka podałam z kaszą jęczmienną dla mnie i męża dla mnie a dla syna kasza czarna gryczana. Ja z grzybkami marynowanymi opieńki które sama robiłam a chłopaki jako surówkę mieli buraczki czerwone. Mięso wyszło z wierzchu cudownie chrupiące a w środku kruche i soczyste mięso gdy się wzięło  widelcem samo odchodziło od kości.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa buraczkowa z kapustą kiszoną

Witam serdecznie w ten upalny dzień jak wam mija ? Czy przygotowywaliście kiedyś zupę dwa w jednej ? Moją propozycją na dziś jest wymyślona ...