Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa z kapusty pekińskiej zabielana

Co powiecie na pyszną zupkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem ziemniaków i kaszy jęczmiennej ? Powiem wam że zupa jest tak smaczna nie do wyobrażenia smakiem przypomina łagodny kapuśniak ze słodkiej kapusty lecz jednak moim zdaniem i tak smaczniejsza, a dodatek ziemniaków i kaszy sprawia to iż zupa jest bardziej syta. Koniecznie musicie ją wypróbować aby się przekonać

składniki:

400 g porcji rosołowych drobiowych,
100 g marchwi 1 sztuka,
30 g pora,
1 mały kawałek korzenia selera,
330 g kapusty pekińskiej,
3 łyżki kaszy jęczmiennej,
6 ziemniaków,
0,5 łyżki majeranku,
2 łyżki natki pietruszki,
3 łyżki śmietany 18 %,
1 łyżeczka cukru,
4 ziarenka ziela angielskiego,
2 małe liście laurowe,
1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej

wykonanie:

Do garnka wlać dwa litry wody dodać opłukane porcje rosołowe, wkroić w dowolne plasterki marchew, korzeń selera oraz por pokrojony drobniej, całość zagotować zdjąć powstałe szumowiny, zmniejszyć ogień i na wolnym gotować do pół miękkości mięsa na porcjach. Gdy mięso jest już podgotowane wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie, liście laurowe, przyprawę uniwersalną oraz suszoną włoszczyznę i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków a w trakcie gotowania przygotować kapustę pekińską poszatkować ją na drobno

Jak już ziemniaki w gotującym się wywarze są dość miękkie dodać przygotowana poszatkowaną kapustę pekińską, zamieszać chwilę pogotować i wsypać na kapustę kaszę jęczmienną. Całość gotować na małym ogniu do miękkości kapusty oraz dodanej kaszy jęczmiennej, można jeszcze według swego smaku doprawić przyprawą uniwersalną

Gdy w gotującej się zupie kasza jest miękka i klejąca przygotować śmietanę a mianowicie rozprowadzić ją w kubku z cukrem oraz gorącym wywarem z zupy. Tak przygotowaną śmietanę wlać do gotującej się na wolnym ogniu zupy zamieszać i lekko zagotować. Na koniec gotowania dodać natkę pietruszki pokrojoną drobniej świeżą lub mrożoną wsypać majeranek zamieszać i przez chwilkę zagotować


Ugotowana zupa roznosi zapach i aromat kapuściany po całym domu tak mocno że nie sposób jest się jej oprzeć. Jeżeli ktoś nie toleruje śmietany możną ja pominąć i ugotować zupę bez śmietany. Tak jak zaznaczyłam w opisie zupa z dodatkiem ziemniaków i kaszy jęczmiennej jest bardzo sycąca a dodany majeranek nie powoduje gazów 😂 po zjedzeniu zupki

Komentarze

Popularne posty