Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 29 czerwca 2021

Kotlety mielone z musztardą i majonezem

Macie ochotę na moje wymyślone kotlety mielone, fakt mam ich już kilka na blogu ale te przebijają wszystkie. Nie dość że smakowo jak również zapachowo, jeżeli nie macie pomysłu na szybki obiad to polecam wam akurat te kotlety z czystym sumieniem. Kotlety są tak pyszne, miękkie i soczyste że zapewne jeszcze takich nie jedliście

składniki :

1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny,

3 jajka rozmiar M,

2 łyżki musztardy sarepskiej,

3 łyżki majonezu,

1 łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego,

1 łyżka przyprawy do mięsa,

10 łyżek bułki tartej,

1 cebula,

1 płaska łyżeczka soli,

0,5 łyżeczki pieprz ognisty

dodatkowo : 

0,5 szklanki wody szklanka poj. 210 ml,

0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej


wykonanie : Do miski przełożyć mięso mielone wsypać wszystkie przyprawy, dodać musztardę i majonez oraz wbić całe jajka, całość dokładnie wyrobić za pomocą ręki i odstawić na 10 minut aby mięso przeszło smakiem przypraw i lekko napęczniało od dodanej bułki tartej

Gdy mięso z przyprawami odstało swój czas, na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni rozgrzać go. Następnie formować kotlety lekko mocząc ręce i obtoczyć je w bułce tartej, układać na rozgrzanym oleju, smażyć z obu stron rumiany kolor na średnim ogniu  


W międzyczasie gdy smażymy kotlety do garnka wlać pół szklanki wody wsypać przyprawę uniwersalną i na małym ogniu ją zagotować. Następnie poukładać usmażone kotlety i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem co jakiś czas przekręcając kotlety z dołu na górę za pomocą podrzucania garnka. Podduszone przez dziesięć minut kotlety zdjąć z ognia
Tak przygotowane kotlety mielone z musztardą i majonezem podduszone podałam z młodymi ziemniakami oraz surówką z sałaty masłowej, ogórka, pomidora oraz rzodkiewki ze śmietaną 12 %. Kotlety wyszły puchate, soczyste i bardzo mięciutkie rozpływały się w ustach








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu