Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 18 lipca 2021

Kotlety z kalafiora

Jak dajecie sobie radę z tymi upałami ? Ja jakoś sobie radzę choć jest ciężko no cóż gotować jednak trzeba. Czy uważacie tak jak ja że obiad dobry obiad nie musi składać się tylko z mięsa aby się najeść ? Dziś u mnie polecają się przepyszne kotlety z kalafiora, są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu a ich zapach w trakcie smażenia roznosi się po całym mieszkaniu

składniki :

1 kilogram kalafiora lub 3 małe sztuki,

1 łyżka soli drobnej ( do gotowania kalafiora ),

4 jajka rozmiar M,

3 łyżki śmietany 18 %,

0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,

0,5 łyżeczki soli drobnej,

8 łyżek bułki tartej,

olej do smażenia


wykonanie : Przygotować kalafior ( waga jest podana z głąbem ), oczyścić go pozostawiając różyczki z kawałkiem nóżki, następnie dokładnie opłukać aby nie było nieproszonych gości ( ja mam swojski od szwagra z działki ). Umyty kalafior przełożyć do garnka zalać wodą i posolić, od zagotowania gotować na średnim ogniu przez dwie minuty. Po wyznaczonym czasie przełożyć kalafior na durszlak aby ociekł z wody i ostygł



Gdy kalafior już ostygł cały zetrzeć na tarce jarzynowej, do startego wbić całe jajka, dodać śmietanę, sól, pieprz oraz wsypać bułkę tartą całość wymieszać łyżką a następnie ręką aby wszystko dokładnie połączyło się w jedną masę kalafiorową ( masa nie może być rzadka )


Na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło jej dno lekko go rozgrzać następnie w lekko zmoczonych dłoniach formować dowolnej wielkości kotlety z masy kalafiorowej, uformowane kotlety układać na rozgrzanym oleju i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoto brązowy kolor, ( nie smażyć na dużym ogniu ponieważ będą w środku surowe, nie dolewać oleju w trakcie smażenia ). Usmażone kotlety układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym


Takie kotlety to świetny dodatek do drugiego dania, można je zajadać na gorąco jak również do chleba. może być również jako przekąska dla spodziewających się gości, świetnie smakują a jeszcze szybciej znikają z talerza, na pewno do takich kotletów przekonają się nawet dzieci






2 komentarze:

Popularne w tym miesiącu