Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 11 lipca 2021

Schabowe moczone w mleku z cebulą

Lubicie schabowe ze schabu wieprzowego ? Dziś właśnie taki przygotowałam moczony w mleku z cebulą, jest smaczny choć nie mojego męża przysmakiem powiedział mi  " nie jestem królikiem doświadczalnym aby jeść twoje wymysły, wolę tradycyjnego schaboszczaka 😓". Ja oczywiście zła bo pierwszy raz takiego przygotowałam i dla mnie nie był najgorszy

składniki :

3/4 szklanki mleka 3,2 % ( szklanka poj. 210 ml ),

1 średniej wielkości cebula,

4 plastry schabu bez kości,

0,5 łyżeczki soli drobnej,

0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,

4 jajka,

10 łyżek bułki tartej,

olej lub smalec do smażenia


wykonanie : Zakupiony schab wieprzowy bez kości ( ja kupiłam w Biedronce )wyjąć z opakowania i pokroić w plastry po dwa centymetry, pokrojony ułożyć na ręczniku kuchennym aby ociekł z soków. Następnie każdy kawałek wkładać do woreczka i ubić tłuczkiem do kotletów z obu stron



Jak już mamy ubite mięso na kotlety wtedy przygotować mleko wlać je do miski pokroić cebulę w krążki, posolić i wsypać pieprz, poukładać mięso i dokładnie wymieszać aby mięso połączyło się z mlekiem i cebulą odstawić na piętnaście minut co jakiś czas przemieszać
Po wyznaczonym czasie na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni lub rozpuścić na wolnym ogniu kostkę smalcu, następnie brać plaster przygotowanego schabu z mleka, zamoczyć go w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli a następnie cały dokładnie obtoczyć w bułce tartej
Na rozgrzany tłuszcz ułożyć przygotowane w jajku i bułce mięso na kotlety i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie dolewać ani nie dodawać smalcu w trakcie smażenia ponieważ będzie odchodziła panierka od mięsa ), usmażone kotlety układać na talerzu. Kotlety musza smażyć się na wolnym ogniu ponieważ gdy będziemy smażyć na dużym będą w środku surowe



Usmażone kotlety podałam z młodymi ziemniakami okraszonymi lekko tłuszczem z kotletów oraz mizerią z ogórków ze śmietaną. Obiad jest na cztery osoby ale jeżeli ktoś ma większą ilość osób w rodzinie wtedy należy zużyć cały schab ja resztę jaka pozostała surowego schabu zamroziłam. Do takich schabowych najlepiej pasuje surówka z kiszonej kapusty swojej już nie mam a zapomniałam zakupić w sklepie. Kotlet jest fajny soczysty lecz nie moje smaki ponieważ za bardzo czuć cebulą ale wiem że większość ludzi za takimi przepada, Czyżby z mego kotleta wyszedł znowu jakiś zwierz? 😂😂😂😂😂😂










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu