Reklama

Wyszukaj przepis

Barszcz biały na maślance z płucami wieprzowymi

Wolicie barszcz biały z torebek czy ugotowany na zakwasie swojskim ? A może spodoba wam się moja propozycja barszczu białego na maślance ? Może to nic specjalnego i zapewne są już przepisy na wyszukiwarkach np. Google, nie wiem nie sprawdzałam sama zupę przez noc wymyślałam. A że miałam jeszcze trochę ugotowanych płuc których mąż nie zdążył mi zjeść 😂 to postanowiłam dodać je do mojej zupki i nie żałuję zupa wyszła tak smaczna że aż żałuję iż nie można wyrazić smaku i zapachu za pomocą komputera 😁. Jedyne co to możecie sobie wyobrazić lub przygotować ją własnoręcznie, z wielką przyjemnością podam wam przepis i zaręczam swoim nazwiskiem na pewno nie pożałujecie

składniki:

200 g ugotowanych płuc wieprzowych,
1 mała marchew 60 g,
1 kawałek tłuszczu z gęsi ( nie koniecznie ),
6 średniej wielkości ziemniaków,
3 ziarenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
1 łyżka suszonej włoszczyzny,
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
2 spore ząbki czosnku,
5 cienkich plastrów boczku wędzonego,
1 łyżka majeranku,
0,5 łyżki liści lubczyku,
1 łyżka natki pietruszki

dodatkowo:

1,5 szklanki maślanki ( szklanka poj. 210 ml ),
0,5 szklanki śmietany 30 %,
1 łyżka mąki pszennej

wykonanie:

Do garnka wlać półtora litra wody dodać marchew pokrojoną dowolnie, kawałek tłuszczu z gęsi ( można pominąć ) oraz płuca ugotowane wcześniej pokrojone w kostkę, całość zagotować zmniejszyć ogień i zebrać powstałą pianę. Nadal gotując na wolnym ogniu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, przyprawę uniwersalną, suszoną włoszczyznę, liść laurowy i ziela angielskie gotować do miękkości ziemniaków

W międzyczasie gdy wywar z ziemniakami się gotuje przygotować boczek, pokroić go w kostkę przełożyć na patelnię i podsmażyć na rumiany kolor. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać czosnek pokrojony drobno lub przeciśnięty przez praskę a następnie dodać podsmażony boczek zamieszać chwilę pogotować a następnie dodać majeranek i nadal gotować na wolnym ogniu a w międzyczasie rozrobić maślankę ze śmietaną i mąką tak aby nie było grudek


Jak już zupa pogotowała się przez co najmniej dziesięć minut i wszystko jest miękkie wtedy wlać przygotowana maślankę ze śmietaną oraz mąką i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby się nie zważyła maślanka w zupie. Całość pogotować z dziesięć minut jeżeli ktoś woli kwaśniejszy barszcz można dodać szczyptę kwasku cytrynowego lub wlać sok z połowy cytryny. Gotując całość dodać liście pokrojone lubczyka oraz natki pietruszki mogą być mrożone, zagotować zdjąć z ognia i chwilę odczekać aby smaki się przegryzły


Ugotowany barszcz podałam z jajkiem ugotowanym na twardo lecz można podać także z jajkiem sadzonym. Polecam całym sercem taki barszcz jest bardzo smaczny i zdrowy bez konserwantów. Myślałam że nie uda mi się ta zupa i będę musiała wszystko wylać a tu taka niespodzianka. Jeżeli ktoś nie lubi zieleniny można pominąć ja sobie nie wyobrażam zup bez warzyw i zieleniny np. natki pietruszki

Komentarze

Popularne posty