Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 1 sierpnia 2021

Placki ziemniaczane z mozzarellą

Lubicie placki ziemniaczane ? Jeżeli tak z wielką przyjemnością podam wam przepis na moje wymyślone placki ziemniaczane, zapytacie dlaczego wymyślone już tłumacze do ciasta ziemniaczanego dałam starty ser mozzarella i tak razem smażyłam. Robiłam już wiele placków ziemniaczanych ale te dzisiejsze skradły moje serce zostaną już z nami na stałe

składniki :

1,170 kg ziemniaków młodych 10 średnich sztuk,

2 średnie cebule 155g obie,

2 jajka rozmiar M,

2 płaskie łyżeczki soli,

0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,

4 łyżki z górką mąki pszennej,

olej do smażenia,

150 g sera mozzarella


wykonanie : Przygotować ziemniaki obrać je przekroić większe na pół  dokładnie umyć i odsączyć z nadmiaru wody w której były myte. Następnie wszystkie zetrzeć na tarce do ziemniaków lub maszynką specjalną do tarcia ziemniaków ( my osobiście wolimy placki gdy ziemniaki są tarte ręcznie ), przygotować również ser teraz jest dostępny w sklepach gotowy nie trzeba samemu tarkować



Gdy już mamy starte wszystkie ziemniaki dodać do nich całe jajka, sól, pieprz, cebule pokrojoną w dowolnej wielkości kostkę oraz ser mozzarella całość wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników a następnie wsypać mąkę ( jest to zależne od rodzaju i odmiany ziemniaków czasami są takie że w ogóle nie ma potrzeby dosypywania mąki ), również dokładnie wymieszać


Jak już mamy przygotowane ciasto ziemniaczane z serem na patelnię wlać oleju trochę powyżej dna rozgrzać go i nakładać po dwie łyżki ciasta smażyć z obu stron lekko przekręcając na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażone placki układać na talerzu jeden na drugim ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ będą się rozwalać )


Placki wyszły przepyszne mega chrupiące a w środku miękkie i delikatne dzięki dodanemu sera mozzarella. U nas obowiązkowo z kwaśną śmietaną i cukrem ale każdy może jeść z czym lubi. Takie placki można zajadać na gorąco jak również kiedy ostygną





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu