Reklama

Wyszukaj przepis

Placki ziemniaczane z mozzarellą

Lubicie placki ziemniaczane ? Jeżeli tak z wielką przyjemnością podam wam przepis na moje wymyślone placki ziemniaczane, zapytacie dlaczego wymyślone już tłumacze do ciasta ziemniaczanego dałam starty ser mozzarella i tak razem smażyłam. Robiłam już wiele placków ziemniaczanych ale te dzisiejsze skradły moje serce zostaną już z nami na stałe

składniki:

1,170 kg ziemniaków młodych 10 średnich sztuk,
2 średnie cebule 155g obie,
2 jajka rozmiar M,
2 płaskie łyżeczki soli,
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
4 łyżki z górką mąki pszennej,
olej do smażenia,
150 g sera mozzarella

wykonanie:

Przygotować ziemniaki obrać je przekroić większe na pół  dokładnie umyć i odsączyć z nadmiaru wody w której były myte. Następnie wszystkie zetrzeć na tarce do ziemniaków lub maszynką specjalną do tarcia ziemniaków ( my osobiście wolimy placki gdy ziemniaki są tarte ręcznie ), przygotować również ser teraz jest dostępny w sklepach gotowy nie trzeba samemu tarkować


Gdy już mamy starte wszystkie ziemniaki dodać do nich całe jajka, sól, pieprz, cebule pokrojoną w dowolnej wielkości kostkę oraz ser mozzarella całość wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników a następnie wsypać mąkę ( jest to zależne od rodzaju i odmiany ziemniaków czasami są takie że w ogóle nie ma potrzeby dosypywania mąki ), również dokładnie wymieszać


Jak już mamy przygotowane ciasto ziemniaczane z serem na patelnię wlać oleju trochę powyżej dna rozgrzać go i nakładać po dwie łyżki ciasta smażyć z obu stron lekko przekręcając na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażone placki układać na talerzu jeden na drugim ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ będą się rozpadać )


Placki wyszły przepyszne mega chrupiące a w środku miękkie i delikatne dzięki dodanemu sera mozzarella. U nas obowiązkowo z kwaśną śmietaną i cukrem ale każdy może jeść z czym lubi. Takie placki można zajadać na gorąco jak również kiedy ostygną

Komentarze

Popularne posty