Reklama

Wyszukaj przepis

Rogale drożdżowe z makiem

Co powiecie na pyszne rogaliki drożdżowe z masą makową ? Mało w nich pracy a radość rodziny bezcenna. To już wiecie że kocham wykonywać drożdżowe bułeczki, ciasta czy właśnie rogaliki moją kolejną pasją oprócz gotowania jest właśnie wykonywanie drożdżowych pyszności. Od kiedy zaczęły mi wychodzić pierwsze bułeczki to często wracam do przepisu aby stworzyć kolejne cuda i pachnące bułeczki czy rogaliki, rodzina i znajomi są bardzo zachwyceni moimi wypiekami i nie to że się chwalę po prostu robię to co kocham a najbardziej jeśli wyjdzie mi to takie jak chcę czyli pachnące, mięciutkie i pulchniutkie takie domowe wystrzałowe

składniki:

3,5 szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka poj. 210 ml ),
6 łyżek cukru,
1 jajko rozmiar M,
1 opakowanie drożdży suszonych 8 g lub 25 g drożdży świeżych,
3/4 szklanki mleka 3,2 % ( może być bez laktozy ),
2 łyżki śmietany 18 %,
2 łyżki margaryny tortowej

dodatkowo:

1 puszka masy makowej 850 g,
1 jajko rozmiar M,
1 łyżka mleka

wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, wbić całe jajka, wsypać cukier, w mące zrobić wgłębienie i wsypać suszone drożdże lub rozkruszyć świeże drożdże na to wsypać po pół łyżeczki mąki i cukru na to wlać cztery łyżki mleka a pozostałe mleko wlać po boku mąki. Tak przygotowane drożdże pozostawić do czasu aż zaczną pracować


Gdy jest już gołym okiem widoczna praca drożdży wtedy wyrobić ciasto do połączenia się wszystkich składników ze sobą a następnie wlać roztopioną letnią margarynę lub masło i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie całą margarynę i w dotyku będzie miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto odstawić na chwilę aby odpoczęło a po chwili przełożyć je na stolnicę wysypaną mąką


Przełożone na stolnicę ciasto rozwałkować nie za cienko formując koło i pokroić nawet nożem w trójkąty, każdy trójkąt osobno jeszcze rozwałkować i położyć na niego łyżkę gotowej masy makowej. Zawijać od szerszej strony do końca wąskiej strony formując rogal, boki można skleić


Uformowane rogaliki ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem i odstawić na chwilę aby podrosły a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 25 - 30 minut z termo - obiegiem w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone ostudzić i przełożyć na talerz jeśli ktoś lubi można polukrować


Rogaliki wystygnięte świetnie pasują do zimnego mleka jak również do gorącego kakao, wyszły bardzo miękkie i puszyste. Tak przygotowane rogaliki mogą być jajko dodatek na imprezy dla dzieci lecz nie tylko można je podać do poobiedniej kawy z przyjaciółmi i znajomymi


Komentarze

Popularne posty