Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 22 sierpnia 2021

Zupa buraczkowa zabielona mlekiem

Dziś niedziela no cóż u większości Polskich rodzin zapewne jest rosół i schabowy a u nas jak zwykle inaczej ponieważ na życzenie córki u której jestem przygotowałam zupę jej ulubioną buraczkową. Oczywiście buraczkowa najsmaczniejsza i z pięknym kolorem wyjdzie wtedy kiedy mamy dobrej jakości swojskie buraki lub kupne, ja używam najczęściej buraków swojskich podłużnych jak dla mnie są jedne z najlepszych ale rozumiem to że większość ma swoją ulubioną odmianę

składniki :

3 średniej wielkości buraki czerwone,

5 młodych małych marchewek,

1 liść pora,

1 gałązka selera,

10 średniej wielkości ziemniaków,

3 ziarenka ziela angielskiego,

1 liść laurowy,

1 szklanka mleka ( może być prosto od krowy ),

0,5 łyżki suszu kopru lub świeżego koperku,

1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,

1 pęczek natki pietruszki

1 porcja rosołowa


do buraczków :

3 - 4 łyżki octu,

2,5 łyżeczki cukru


wykonanie : Do dużego garnka wlać trzy i pół litra wody, dodać opłukaną porcję rosołową, buraki obrane umyte i przekrojone na połowę, marchew pokrojoną dowolnie oraz liść pora i gałązkę selera pokrojoną drobniej. Całość zagotować zmniejszyć ogień, zebrać powstałe szumowiny i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na porcji i pół miękkości buraków. Po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do ich miękkości na wolnym ogniu w trakcie gotowania wyjąć z wywaru miękkie buraczki i ostudzić je

Wyjęte ostudzone buraki zetrzeć na tarce jarzynowej wlać ocet oraz wsypać cukier, całość wymieszać i pozostawić do puszczenia soku przez buraczki. Gdy ziemniaki w wywarze są już wystarczająco miękkie wtedy dodać starte buraki razem z sokiem oraz wkroić natkę pietruszki, chwile pogotować na wolnym ogniu doprawiając przyprawą uniwersalną i octem według swego smaku


W międzyczasie gdy zupa się gotuje na wolnym ogniu, mleko rozprowadzić z gorącym wywarem z zupy, zalać gotującą się zupę mlekiem zamieszać wsypać susz kopru i lekko zagotować. Na sam koniec gotowania zupy dodać liść laurowy oraz ziela angielskie, zdjąć z ognia


Zupa buraczkowa zabielona mlekiem smakuje inaczej niż zabielona śmietaną tyle że jest zdrowsza niż zabielona śmietaną. Jeżeli ktoś woli bez zabielania wystarczy pominąć ten krok. Buraczkowa to jedna z najbardziej ulubionych zup w naszym domu










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu