Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

środa, 29 września 2021

Ciasto z jabłkami " Dzikusek "

Wczoraj był dzień jabłka dziś jest dzień kawy i właśnie z tej okazji upiekłam niby zwykłe a jednak niezwykłe ciasto z jabłkami i sporą ilością cynamonu a że jest dużo jabłek na dzikich jabłonkach to jest okazja upiec takie właśnie ciasto. Ciasto jest banalnie proste a co najważniejsze szybko się go przygotowuje jedynie czas oczekiwania kiedy się piecze nieco się wydłuża ale powiem wam w sekrecie że warto, ponieważ zniknęło szybciej n iż się tego spodziewałam, chyba moja rodzinka bardziej gustuje w babkowych ciastach w sumie to dobrze bo szybciej i mniej roboty 

składniki :

3 jajka rozmiar M,
1 szklanka cukru,
1,5 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
3/4 szklanki oleju,
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

dodatkowo :

500 g jabłek - 7 małych sztuk,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
1 łyżeczka cynamonu

wykonanie : Do miski wbić całe jajka i wsypać cukier oraz szczyptę soli zmiksować na jednolitą pulchną masę, do zmiksowanej masy jajecznej wsypać mąkę, proszek do pieczenia wlać olej oraz dodać łyżeczkę aromatu pomarańczowego również całość zmiksować do połączenia się wszystkich dodanych składników
Gdy mamy już przygotowane ciasto wtedy blaszkę keksową 40 na 12 wyłożyć folią aluminiową błyszczącą stroną w stronę blaszki ( tylko dlatego jej użyłam ponieważ zabrakło mi papieru do pieczenia i brawo sprawdziła się ). Przelać całe ciasto które ma konsystencję gęstej śmietany a następnie przygotować jabłka ( najlepiej dzikusy ), obrać je i oczyścić z gniazd nasiennych. Przygotowane jabłka kroić na mniejsze plastry i ułożyć na cieście
Na przygotowane ciasto z jabłkami posypać cukier waniliowy a na cukier cynamon. Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 60 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka i ładnego zarumienienia. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i od razu z folią wyjąć na ręcznik papierowy pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto po ostygnięciu bardzo dobrze odchodzi od foli aluminiowej, można posypać cukrem pudrem gdy ciasto całkowicie wystygnie


Na dzisiejszy dzień kawy takie ciasto idealnie pasuje do jej wypicia z kawałkiem ciasta które wczoraj miało święto a właściwie jabłka. Moje ciasto bardzo ładnie się skomponowało z aromatem pomarańczowym który idealnie pasuje do jabłek. Jeżeli ktoś z państwa lubi ciasta babkowe to serdecznie polecam wyszło bardzo smaczne lekko wilgotne a z dodatkiem jabłek to po prostu petarda











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu