Reklama

Wyszukaj przepis

Karkówka pieczona na kanapki

Tak jak obiecałam w poprzednim poście podaję przepis na przepyszną karkówkę pieczoną na kanapki, przepis bardzo prosty wystarczy mieć mięso karczek oraz potrzebne przyprawy i jedzonko gotowe. Może wolicie kupne wędliny czy pasztety ja jednak jak mam okazję i kupię taniej o sto procent wolę swojską wędlinę a zwłaszcza pieczony boczek, łopatkę czy tak jak dziś karczek

składniki:

1 kg karczku wieprzowego,
1 łyżka przyprawy do mięsa Delikat,
1 łyżka przyprawy do karkówki,
3 łyżki oleju,
150 ml przegotowanej letniej wody

wykonanie:

Zakupiony kawałek karczku przełożyć do miski wsypać przyprawy oraz wlać olej. Całe przyprawy z olejem wetrzeć - wmasować bardzo dokładnie w mięso i pozostawić na pół godziny aby przyprawy dokładnie wchłonęły się w mięso


Po wyznaczonym czasie odstania mięsa w przyprawach przełożyć je do naczynia żaroodpornego a następnie wstawić do zimnego piekarnika na drugiej półce od dołu, ustawić piekarnik na 200 stopni i piec 2 godziny co jakiś czas obracając mięso z każdej strony. Pół godziny przed końcem pieczenia się mięsa podlać go wodą i nadal piec do zmiany koloru mięsa. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia


Upieczone jeszcze gorące mięso jest miękkie aż łatwo wbija się w nie widelec, po ostygnięciu idealnie nadaje się na kanapki do kolacji a także śniadania. Karkówka wyszła bardzo smaczna przyprawy wchłonęły się nawet w środek mięsa tak że nie trzeba dosalać, można takie mięsko jeść z dodatkiem cebuli, ogórka, pomidora a nawet papryki. Polecam każdemu kto lubi zapach pieczonego się mięsa który roznosi się po całym domu


Komentarze

Popularne posty