Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

poniedziałek, 27 września 2021

" Kaszak " na biszkopcie

Na niedzielne popołudnie polecał się biszkopt wilgotny a za razem puszysty przełożony dżemem swojskim borówkowym razem z czarną porzeczką oraz masą z kaszy manny polany polewą i obsypany wiórkami kokosowymi. Mając takie ciasto nic więcej do szczęścia nam nie potrzeba jedynie świeżo zaparzona gorąca kawa i miłe towarzystwo a nasze podniebienia będą zaskoczone, popołudnie niedzielne świetnie zakończone oraz smakowo zaskoczone

składniki na biszkopt :

6 jajek,

1,5 szklanki cukru ( szklanka poj. 210 ml ),

1 szklanka mąki pszennej,

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

3/4 szklanki oleju


krem z kaszą manną :

1 litr mleka 2 %,

12 łyżek z górką kaszy manny,

3/4 kostki masła,

3/4 szklanki cukru,

1 łyżeczka aromatu pomarańczowego


dodatkowo :

1 słoik pół litrowy ulubionego gęstego dżemu

1 dowolna polewa ( ja robiłam swoją na oko 😂 )


wykonanie : Na początek do garnka wlać na dno odrobinę wody gdy się zagotuje wlać większą połowę litra mleka i poczekać aż się zagotuje, z pozostałej ilości mleka rozmieszać kaszę manną. Do gotującego się mleka wlać kaszę i cały czas mieszając zagotować do jej zgęstnienia, po ugotowaniu odstawić aby całkowicie ostygła ( najlepsza do ciast jest kasza manna z Biedronki ponieważ jest bardzo drobniutka )

W czasie gdy kasza manna stygnie przygotować ciasto, do miski wbić całe jajka wsypać cukier i zmiksować na gęstą masę jajeczną. Do ubitej masy wsypać obie mąki, proszek do pieczenia oraz wlać olej całość zmiksować do połączenia się składników
Gotowe ciasto przelać do blaszki 32 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni, ciasto piec 40 - 45 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, jak już lekko przestygnie wyjąć razem z papierem aby ciasto nie zaparowało od blaszki, wystudzone oddzielić od papieru do pieczenia
Gdy ciasto już ostygnie przekroić je na dwa placki - blaty, dolną część ciasta położyć do blaszki w której piekliśmy ciasto wyłożyć na nie cały dżem. Następnie przygotować krem do miski przełożyć masło o temperaturze pokojowej i zmiksować je z cukrem na gładką masę a następnie dodawać po łyżce zimnej kaszy manny i również zmiksować na jednolitą masę


Na wyłożony wyrównany po całości dżem wyłożyć całą masę z kaszy manny i również rozsmarować po całości ciasta, nakryć wierzchnią częścią ciasta docisnąć do kaszy. Kolejny krok to przygotować polewę rozsmarować po całym cieście i posypać wiórkami, wstawić do lodówki aby się schłodziło
Ciasto schłodzone wyszło tak smaczne aż rozpływało się w ustach a dodanie dżemu pod masę z kaszy manny sprawiło że super się skomponowało smakiem. Ciasto wyszło nie za słodkie takie w sam raz, świetnie nadaje się dla spodziewających się gości a także dla domowników












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu