Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 12 września 2021

Pasztet na kanapki z trzech rodzajów mięs

Wiecie co ? nie lubię jak jedzenie się marnuje dlatego podam wam świetny przepis na pasztet z mięsa z rosołu, może ktoś zechce skorzystać jest bardzo prosty w wykonaniu a już nie wspomnę jak szybko znika. Robiłam wczoraj rosół z trzech gatunków mięs a mianowicie z wołowiny, indyka i kurczaka, mąż z rosołu wyjął sobie tylko gnaty z mięsa wołowego z kością reszta została miałam zrobić pierogi ale zostałam przegłosowana aby zrobić na kanapki pasztet i nie żałuję bo nie dość że szybciej się robi to jeszcze wyszedł tak smaczny że kupne pasztety przy nim się chowają

składniki :

1 zestaw mięsa z rosołu z warzywami - wołowina, ćwiartki i skrzydło indyka,

1 łyżka papryki słodkiej w proszku,

2 małe jajka rozmiar L,

0,5 łyżki pieprzu ziołowego,

5 łyżek kaszy manny,

1 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego,

1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego,

10 chochel rosołu - średnica chochli 8 cm i głębokość 4 cm


wykonanie : Wyjąć mięso z rosołu wraz z warzywami i ostudzić następnie oczyścić z kości. Wszystkie mięso razem z warzywami zmielić maszynką o sitku z drobnymi oczkami, przygotować również rosół może być lekko ciepły



Do zmielonego mięsa z warzywami wbić całe jajka, wsypać kaszę manną, paprykę słodką, oba rodzaje pieprzu można dodać do smaku soli tak mniej więcej pół łyżeczki oraz wlać przygotowany rosół. Całość dokładnie wymieszać i za pomocą ręki pomasować masę, na koniec wsypać czosnek granulowany i także dokładnie wymieszać, konsystencja powinna być luźna
Jak mamy już przygotowaną masę na pasztet wtedy do blaszek - foremek 
23 na 10 ( mi wyszły dwie )  wlać po 2 - 3 łyżki oleju, przełożyć masę mięsno - warzywną wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni piec 1,5 godziny do ładnego zarumienienia. Upieczony pasztet wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, po ostygnięciu wstawić do lodówki aby się związał
Po wyjęciu z lodówki ( u mnie stał całą noc ) pasztet bez problemu wyciąga się z foremki, bardzo dobrze się kroi nie jest suchy a bardzo wilgotny kroi się bez łamania można również smarować na kanapkę konsystencja jest idealna. Taki pasztet nadaje się na śniadanie a nawet kolację, dodatkowo można do niego podać ogórka, pomidora czy kto co lubi. Polecam serdecznie wykorzystanie mięsa z rosołu na pasztet wtedy nic się nie zmarnuje








2 komentarze:

  1. JA BYM JESZCZE WĄTRÓBKE DODAŁA NO I GAŁKA MUSZKATOŁOWA MUSOWO!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To proszę dodać ja podałam tylko przepis a każdy może robić po swojemu, gałki nie lubię pozdrawiam

      Usuń

Popularne w tym miesiącu