Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 7 września 2021

Zupa krupnik z marynowanymi opieńkami oraz świeżymi kurkami

Dziś postanowiła zmodyfikować zupę krupnik i dodać do niej grzyby marynowane oraz świeże prosto z lasu kurki, moja mama często dodawała różności do zup aby tylko były bardziej syte. Zupa taka bardzo mi przypomina jesienne dzionki i zapach lasu którego ja jednak nie mogę ponieważ bardzo boli mnie głowa w lesie co jest bardzo dziwne ponieważ drzewa leśne leczą

składniki :

2 porcje rosołowe,

6 średniej wielkości ziemniaki,

4 płaskie łyżki kaszy jęczmiennej,

2 średnie marchewki,

100 g świeżych grzybów kurek,

4 łyżki marynowanych grzybów opieniek,

1 łyżka liści lubczyka,

1 łyżka liści pora razem z liśćmi selera,

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

2 łyżki natki pietruszki,

1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,

4 ziarenka ziela angielskiego,

1 liść laurowy


wykonanie : Na początek przygotować grzyby kurki wypłukać je z nieczystości i ugotować w osolonej wodzie, osuszyć na durszlaku. Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać wypłukane porcje rosołowe oraz marchew pokrojoną dowolnie, zagotować zdjąć powstałe szumowiny, zmniejszyć ogień i w trakcie gotowania dodać ziela angielskie, liść laurowy, przyprawę uniwersalną oraz suszoną włoszczyznę. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać kaszę jęczmienną i całość gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków oraz kaszy



Gdy ziemniaki w wywarze są już wystarczająco miękkie wtedy dodać pokrojone liście lubczyka oraz również pokrojone drobniej liście pora i selera zamieszać i zagotować, następnie dodać ocieknięte z wody grzyby kurki po chwili grzyby opieńki marynowane ( można wcześniej je opłukać )


Jak zupa z dodanymi grzybami już się chwilę pogotowała na najmniejszym ogniu ( czym mniejszy ogień podczas gotowania tym bardziej zupa będzie klarowna, jeżeli ktoś nie lubi grzybów marynowanych można dodać same świeże ). po zagotowaniu się zupy doprawić ją jeszcze do smaku a na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki zamieszać i zagotować, zdjąć z ognia
Zupę krupnik z grzybami podałam z kawałkami mięsa z porcji rosołowej gotowanej w zupie. Krupnik jest treściwy i dość gęsty taki jaki lubimy wiadomo nie dla dzieci ponieważ one nie powinny jeść zup grzybowych ale o tym raczej każda mama wie, my bardzo lubimy gdy w zupach jest dużo zieleniny jeżeli ktoś nie lubi lub z jakichś przyczyn nie może ich dodawać można pominąć











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu