Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa krupnik z marynowanymi opieńkami oraz świeżymi kurkami

Dziś postanowiła zmodyfikować zupę krupnik i dodać do niej grzyby marynowane oraz świeże prosto z lasu kurki, moja mama często dodawała różności do zup aby tylko były bardziej syte. Zupa taka bardzo mi przypomina jesienne dzionki i zapach lasu którego ja jednak nie mogę ponieważ bardzo boli mnie głowa w lesie co jest bardzo dziwne ponieważ drzewa leśne leczą

składniki:

2 porcje rosołowe,
6 średniej wielkości ziemniaki,
4 płaskie łyżki kaszy jęczmiennej,
2 średnie marchewki,
100 g świeżych grzybów kurek,
4 łyżki marynowanych grzybów opieniek,
1 łyżka liści lubczyka,
1 łyżka liści pora razem z liśćmi selera,
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
2 łyżki natki pietruszki,
1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy

wykonanie:

Na początek przygotować grzyby kurki wypłukać je z nieczystości i ugotować w osolonej wodzie, osuszyć na durszlaku. Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać wypłukane porcje rosołowe oraz marchew pokrojoną dowolnie, zagotować zdjąć powstałe szumowiny, zmniejszyć ogień i w trakcie gotowania dodać ziela angielskie, liść laurowy, przyprawę uniwersalną oraz suszoną włoszczyznę. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać kaszę jęczmienną i całość gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków oraz kaszy


Gdy ziemniaki w wywarze są już wystarczająco miękkie wtedy dodać pokrojone liście lubczyka oraz również pokrojone drobniej liście pora i selera zamieszać i zagotować, następnie dodać ocieknięte z wody grzyby kurki po chwili grzyby opieńki marynowane ( można wcześniej je opłukać )


Jak zupa z dodanymi grzybami już się chwilę pogotowała na najmniejszym ogniu ( czym mniejszy ogień podczas gotowania tym bardziej zupa będzie klarowna, jeżeli ktoś nie lubi grzybów marynowanych można dodać same świeże ). po zagotowaniu się zupy doprawić ją jeszcze do smaku a na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki zamieszać i zagotować, zdjąć z ognia

Zupę krupnik z grzybami podałam z kawałkami mięsa z porcji rosołowej gotowanej w zupie. Krupnik jest treściwy i dość gęsty taki jaki lubimy wiadomo nie dla dzieci ponieważ one nie powinny jeść zup grzybowych ale o tym raczej każda mama wie, my bardzo lubimy gdy w zupach jest dużo zieleniny jeżeli ktoś nie lubi lub z jakichś przyczyn nie może ich dodawać można pominąć

Komentarze

Popularne posty