Reklama

Wyszukaj przepis

Roladki schabowe

Witam was w niedzielne popołudnie co dziś serwujecie na obiadek u nas przygotowałam wymyślone w chwilę roladki schabowe z boczkiem surowym wędzonym i żółtym serem, nie wiem czy wam przypadnie do gustu taka propozycja lecz nam bardzo przypadły do gustu szybko się je wykonuje a jeszcze szybciej konsumuje 😂😂😂😂😂😂. Połączenie schabu z wędzonym boczkiem to strzał w dziesiątkę lecz jest to zależne od tego kto lubi takie połączenie smakowe

składniki :

330 g schabu - 3 plastry po 2 cm,

2 jajka rozmiar M,

3 plastry sera żółtego,

9 pasków boczku wędzonego surowego,

5 łyżek bułki tartej,

0,5 szklanki oleju,

sól i pieprz naturalny


wykonanie : Przygotować plastry schabu dokładnie je rozbić tłuczkiem do kotletów na cienki plaster, każdy z plastrów posolić i obsypać pieprzem naturalnym ( składniki są podane na danie dla trzech osób jeżeli jest więcej osób w rodzinie wystarczy podwoić ilość składników )



Na przygotowane plastry schabu położyć po trzy cieniutkie plastry boczku wędzonego surowego oraz po chudym plastrze żółtego sera. Tak przygotowany schab z dodatkami zwinąć w rulon ciasno, uformowane roladki ułożyć na talerzu a w międzyczasie przygotować jajka roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli a na patelnię wlać olej i go rozgrzać


Gdy olej już jest rozgrzany a jajka przygotowane wtedy każdą roladkę zamoczyć w roztrzepanym jajku a następnie dość obficie obsypać bułką tartą, ułożyć na rozgrzanym oleju i smażyć na średnim ogniu z obu stron na na złoty kolor ( średni ogień dużego palnika gazu, nie można smażyć szybko ponieważ będą surowe )


Roladki faszerowane podałam z ziemniakami oraz kiszonym ogórkiem tegorocznym. Myślę że taka propozycja obiadowa świetnie sprawdzi się w waszych domach, bo tak naprawdę schabowy w końcu się znudzi tak jak nam zachciało się czegoś innego niż schabowy chociaż jest on w Polskich domach tradycją. Roladki są z wierzchu bardzo chrupiące a mięsko w środku kruche a zarazem soczyste









Komentarze

Popularne posty