Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 23 października 2021

Super pyszne ciasto ze śliwkami

To że piekę sama z siebie wiecie już doskonale ale to że mi wychodzą w ciastach minki lub w daniach postacie zwierzęce zadziwia mnie samą, dziś polecę wam przepis na przepyszne super szybkie ciasto z dodatkiem śliwek. Puki jest pora na swojskie śliwki lub można zakupić ładne duże to można przygotować różne pyszne ciasta nie tylko drożdżowe, uwielbiam jesień i dary natury z sadów oraz owoce pachnące świeżością. Jeżeli lubicie śliwki to z czystym sumieniem mogę polecić ten przepis

składniki :

6 jajek,

2 szklanki cukru - szklanka poj. 210 ml,

3 szklanki mąki pszennej,

1 szczypta soli,

1,5 szklanki oleju,

3 łyżeczki proszku do pieczenia,

9 sztuk dużych śliwek,

cukier puder


wykonanie : Do miski wbić całe jajka i wsypać szczyptę soli oraz cukier całość dokładnie ubić na pulchną masę jajeczną, następnie po ubiciu jajek wsypać proszek do pieczenia, mąkę oraz wlać olej i także całość zmiksować na jednolitą masę do połączenia się składników z masą jajeczną

Gdy już mamy przygotowane ciasto wtedy blaszkę 39 na 25 wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, przełożyć całe zmiksowane ciasto ( ciasto ma konsystencję kwaśnej śmietany ). Na ciasto poukładać przygotowane śliwki ( śliwki przeciąć na połówki usunąć pestkę a następnie każdą połówkę pokroić na 4 plastry ). Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 45 - 60 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia po ostygnięciu posypać cukrem pudrem i oddzielić ciasto od papieru. Jeżeli ktoś nie lubi śliwek można dodać inne owoce, ciasto bardzo dobrze oddziela się od papieru do pieczenia
Ciasto wyszło bardzo smaczne i wilgotne a dodatek śliwek to rozkosz dla podniebienia, takie ciasto idealnie nadaje się do kawy lub na spotkanie z przyjaciółmi a nawet dla domowników do mleka lub gorącego kakao. Nie dość że wyszło świetne to na dodatek ma fajną minkę czy też to widzicie ?












2 komentarze:

  1. Takie ciasto robiła moja Mama. Jest rzeczywiście pyszne i puszyste. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Popularne w tym miesiącu