Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 7 listopada 2021

Jabłecznik " Shrek " na kruszonce cynamonowej

Wiecie co nie doceniałam się 😂😂😂 właśnie odkryłam w sobie talent wymyślania ciast a co najfajniejsze to to że wychodzą mi rewelacyjne i co jedno to lepsze, wczoraj piekłam zwykły jabłecznik na kruszonce a z racji tego że zniknął szybciej niż się spodziewałam tak więc dziś wymyśliłam także na kruszonce lecz cynamonowej z dodatkiem przyprawy do piernika idealne ciasto na święta i nie tylko. Teraz podam z dokładnością jak wykonuję ciasto i co dodaję krok po kroku jeżeli zechcecie to z przepisu skorzystacie jeśli nie to zrozumiem

składniki na ciasto :

5 łyżek miękkiego masła,

15 łyżek mąki pszennej z górką http://www.tota.pl/,

10 łyżek cukru kryształ,

1 łyżeczka cynamonu mielonego,

1 łyżeczka przyprawy do piernika,

2 łyżeczki proszku do pieczenia


dodatkowo : 

1,5 kg jabłek Malinówki - 12 średnich sztuk,

2 galaretki turkusowe 75 g każda


wykonanie : Przygotować jabłka umyć je obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych, następnie wszystkie zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do startych jabłek nie odlewając soku wsypać obie galaretki turkusowe i wymieszać do czasu aż wszystkie jabłka połączą się z suchą galaretką. Tak przygotowane odstawić aby jabłka nabrały ładnego zielonego koloru



W czasie gdy galaretka koloryzuje jabłka przygotować kruszonkę, do miski przełożyć masło może być Smakowita ja właśnie takiej użyłam lub kto jakie woli, wsypać mąkę, cukier kryształ, proszek do pieczenia oraz cynamon i przyprawę do piernika całość za pomocą ręki wymieszać ugniatając masło tak aby powstała sypka kruszonka
Do blaszki 32 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia wysypać równo po całości większa część kruszonki na kruszonkę wyłożyć całe przygotowane jabłka rozprowadzić je po całej kruszonce wyrównując wierzch jabłek. Na jabłka wysypać po całości resztę pozostałej kruszonki


Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 70 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu, jeśli kruszonka z wierzchu jest upieczona twarda to znak że ciasto od spodu będzie również upieczone. Po upieczeniu pozostawić przez 5 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia po ostygnięciu posypać cukrem pudrem i oddzielić ciasto od papieru do pieczenia


Upieczone ciasto jabłecznik właśnie ten z tym jest fajny że nie dość że szybko go się robi pomijając czas pieczenia to można go od razu po ostygnięciu zajadać. Wymyślony mój kolejny jabłecznik nie dość że ładnie wygląda to jeszcze cudowny zapach cynamonu i przyprawy do piernika sprawia to że domownicy nie mogą się go doczekać. Moim zdaniem świetnie sprawdzi się na zbliżające się wielkimi krokami święta














2 komentarze:

  1. Niesamowicie podoba mi się ten pomysł :) Zastanawiałam się ja będzie wyglądać czerwona szarlotka, ale o takim kolorze nie pomyślałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodanie czerwonej galaretki sprawi że będzie czerwony kolor niestety na Przyślij Przepis stwierdzono że ten mój Shrek wygląda ochydnie

      Usuń

Popularne w tym miesiącu