Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

poniedziałek, 1 listopada 2021

Kotlety mielone ze świeżym koperkiem

Dziś zachęcam wszystkich serdecznie do zapoznania się z przepisem na przepyszne kotlety mielone z dodatkiem świeżego kopru i wody gazowanej, od kiedy zaczęłam do mięsa dodawać wody gazowanej to moja rodzina strasznie polubiła kotlety mielone. Przygotowane w ten sposób są delikatne i miękkie rozpływające się w ustach. Pamiętam jak kiedyś jadłam u koleżanki mielonego był tak twardy że można było sobie zęby połamać o ile ich ktoś ma 😂😂😂😂😂 i właśnie wtedy pomyślałam że dodam ten jeden składnik w formie wody i zobaczę co z tego wyjdzie nie zawiodłam się zresztą jak na wielu moich przepisach nie zawodzę się wystarczy mała zmiana a już danie ma inny smak który czasami powala na kolana

składniki :

750 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,

1 średnia cebula,

1 jajko rozmiar M,

1 mały pęczek kopru świeżego,

1 płaska łyżka soli drobnej,

0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,

5 łyżek bułki tartej,

0,5 szklanki wody mocno gazowanej - szklanka poj. 210 ml,

olej do smażenia


składniki do podduszenia kotletów:

50 ml wody gotowanej letniej,

1 łyżeczka ziarenka smaku,

1 łyżka suszonej włoszczyzny,

3 łyżki oleju ze smażonych kotletów 


wykonanie : Do miski przełożyć mięso mielone z łopatki wieprzowej najlepiej gdy jest zmielone na sitku o drobnych oczkach, wbić całe jajko, wsypać sól, pieprz, bułkę tartą, dodać pokrojony drobniej świeży koper oraz wlać wodę gazowaną i dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Całość za pomocą rąk wymieszać do połączenia się wszystkich składników i chwilę pomasować całość aby było czuć delikatność masy mięsnej

Jak już mamy gotową masę mięsną wtedy przygotować bułkę tartą, do ręki nabierać niewielką ilość mięsnej masy i uformować kotleta włożyć go do bułki tartej i obtoczyć z wszystkich stron, uformowane i obtoczone kotlety ułożyć na dużej desce do krojenia
Na patelnię wlać oleju tylko tyle aby zakryło dno patelni lekko go rozgrzać a następnie układać przygotowane kotlety i smażyć je na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. W międzyczasie kiedy się smażą do garnka wlać wodę wsypać przyprawę i dodać suszoną włoszczyznę, lekko zagotować na wolnym ogniu


Do zagotowanej wody z warzywami i przyprawą ułożyć wszystkie usmażone kotlety na nie wlać trzy łyżki oleju ze smażonych w nim kotletów i dusić pod przykryciem co jakiś czas potrząsając garnkiem aby kotlety z dołu znalazły się na górze i na odwrót, tak poddusić przez 10 minut
Tak przygotowane podduszone kotlety mielone podałam z ziemniakami i sosem z kotletów oraz swojską ćwikłą którą robiłam na zimę w słoiki. Tak jak pisałam kotlety wyszły bardzo pulchne i delikatne, z talerzy zniknęły w mgnieniu oka nawet jeden nie został. Można takie kotlety przygotować również do chleba na kanapki. Czas przygotowania takiego obiadu to zaledwie piętnaście minut













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu