Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 5 listopada 2021

Pasztet z mięsa indyczego z rosołu

Zostaje wam mięso z gotowanego rosołu ? Jeżeli tak a nie wiecie jak go wykorzystać podam wam przepis na przepyszny pasztet pieczony tym razem z samego mięsa indyczego a właściwie ze skrzydeł. Nie lubię wyrzucać jedzenia a zwłaszcza mięsa które niestety do najtańszych teraz nie należy, a że moja rodzinka najadła się wczorajszym rosołem z ziemniakami a mięsa nawet nie ruszyli to postanowiłam że zrobię pasztet i na kanapki na pewno pójdzie i nie myliłam się zajadali aż im się uszy trzęsły zostało jego nie wiele i już pytają kiedy następny 😂😂😂😂😂

składniki :

2 duże skrzydła indycze z rosołu razem z warzywami,

7 chochli rosołu - chochla wymiary średnica 8 cm głębokość 4 cm,

1 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego,

0,5 łyżeczki imbiru mielonego,

1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego,

0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego,

0,5 łyżki suszonego kopru,

1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka ziołowej,

1 łyżka przyprawy do kurczaka złocistego,

2 jajka rozmiar M,

3 łyżki bułki tartej,

5 łyżek oleju


wykonanie : Wyjęte z rosołu i ostudzone mięso z indyka razem ze skórą oddzielić od kości dodając do niego warzywa z rosołu. Następnie całość zmielić maszynką o drobnym sitku, do zmielonego mięsa z warzywami wlać 7 chochli rosołu jak mniejsze chochle to więcej płynu, wsypać wszystkie przyprawy, wbić dwa całe jajka oraz wsypać bułkę tartą i całość wymieszać łyżką do dokładnego połączenia się w jedną całość





Jak już mamy wyrobioną masę na pasztet do dowolnej foremki lub naczynia żaroodpornego na dno wlać 3 łyżki oleju i rozprowadzić po całej blaszce, przełożyć przygotowany pasztet wyrównując wierzch i polać dwoma łyżkami oleju rozsmarowując po całym pasztecie. Gotowy wstawić do zimnego piekarnika ustawiając go na 200 stopni i piec 1,5 godziny plus dziesięć minut na rozgrzanie w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu i boków. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić na noc wstawić zimny do lodówki


Upieczony wystudzony i schłodzony pasztet bardzo dobrze się kroi nie jest suchy lecz bardzo fajnie wilgotny, na kanapki nadaje się do krojenia jak również do posmarowania. Dodatkiem do kanapek z takim pasztetem może być pomidor, ogórek, cebula czy kto z czym będzie miał ochotę. Polecam wykorzystanie mięsa z rosołu właśnie w ten sposób piec pasztety a nawet doprawić przełożyć w słoiki i za pasteryzować










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu