Kuchnia domowa Agi.

Placki drożdżowe na wodzie gazowanej z jabłkami

Macie tak czasami że nie ma ochoty na zrobienie obiadu ? Lub wcześniej coś przekąsiliście ? W takim przypadku mam dla was świetny pomysł na rozwiązanie tego problemu. A mianowicie usmażone dość szybko placki drożdżowe na wodzie mocno gazowanej z jabłkami kwaskowatymi,
przepis godny polecenia nie trzeba długo czekać aż wyrośnie ciasto wystarczy tylko wymieszać składniki i odczekać aż ciasto zacznie pracować w formie bąbelków powietrza, w mojej rodzinie każdy te placki uwielbia i tylko czekają aż im usmażę
składniki :

3 szklanki mąki pszennej tortowej - szklanka poj. 210 ml,
2 jajka rozmiar M,
0,5 szklanki cukru,
1 drożdże suszone 7 g,
1 łyżka octu 10 %,
8 łyżek ciepłego mleka,
1 szklanka wody mocno gazowanej,
0,5 szklanki oleju,
3 średnie kwaskowate jabłka

wykonanie : Do miski wsypać mąkę zrobić w niej wgłębienie i wsypać suszone drożdże wsypując na nie cukier oraz mąkę zalać ciepłym mlekiem nie gorącym, po bokach miski wsypać resztę cukru oraz wbić całe jajka. Pozostawić tak pod ściereczką do momentu pracy drożdży, jak już jest widoczna praca drożdży gołym okiem wtedy wlać ocet oraz wodę gazowaną ( ocet po to aby w czasie smażenia ciasto nie wchłaniało dużo oleju )


Z dodanych składników wymieszać całość za pomocą łyżki na jednolitą masę a następnie dodać obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w plastry kwaskowe jabłka. Również całość wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się ciasta z jabłkami, tak przygotowane odstawić na 15 minut do czasu aż będą widoczne bąbelki powietrza


Na patelnię wlać pół szklanki oleju rozgrzać go nie za mocno nakładać solidną łyżkę ciasta z jabłkami i smażyć na dużym palniku ze zmniejszoną mocą na złoty kolor z obu stron ( nie mogą się szybko smażyć ponieważ będą surowe w środku ). Usmażone placki - racuchy układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym zapewniam że dodanie octu nie wpływa na smak ciasta a sprawia to że placki nie wchłaniają dużo oleju ( Nigdy nie dolewać oleju w trakcie smażenia się placków )


Usmażone placki można posypać cukrem pudrem lub zajadać z dowolną ulubioną konfiturą. Placki wyszły z wierzchu fajne chrupiące a w środku bardzo pulchne smak kwaskowatego jabłka świetnie komponuje się ze słodkawym ciastem drożdżowym, do takich placków wystarczy szklanka zimnego mleka i nasze podniebienia są szczęśliwe









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto karpatka

Z racji tego że moja córka ma dziś dziewiętnaste urodziny i zapragnęła karpatkę to wczoraj jej upiekłam, ciasto wyszło mi po prostu bajka co...