Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 13 stycznia 2022

Udka kurczaka pieczone w sosie sojowym i przyprawach

Dziś tani a w miarę szybki obiad a mianowicie przygotowałam uda kurczaka zamarynowane w sosie sojowym i przyprawach mięso wychodzi soczyste a zarazem kruche samo odchodzi od kości. A dlaczego tanio ponieważ jak jest promocja w Biedronce to mięsa różnego rodzaju można kupić dosłownie za grosze, zaraz będzie co? " mięso z Biedronki to najgorszy syf " i tu niespodzianka bo nie zgodzę się z komentującymi jeszcze nigdy ale to nigdy nie trafiłam na zepsute ani śmierdzące mięso kupowane w Biedronce, ale jeżeli kogoś stać na drogie sklepy z mięsem to bardzo proszę nie krytykuje takich ludzi ja po prostu gotuję jak najtaniej i z tego co mam

składniki :

1 kg udek kurczaka,

3 łyżki sosu sojowego,

1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka ziołowa,

0,5 łyżki czosnku granulowanego,

1 łyżka przyprawy do kurczaka złocistego,

3 łyżki oleju,

1 płaska łyżka pieprzu cytrynowego


wykonanie : Kupione udka kurczaka opłukać i osuszyć następnie ponacinać wzdłuż skóry przez całe mięso. Do ponacinanych udek w misce dodać wszystkie sypkie przyprawy oraz wlać olej i sos sojowy. Całość dokładnie wmasować w mięso udek kurzych nakryć folią aluminiową i pozostawić na noc w lodówce, zanim pójdziemy spać można chociaż raz przemieszać mięso pozostawione w marynacie

Tuż przed przygotowaniem obiadu wyjąć udka z lodówki i przełożyć je z całą zawartością z miski do woreczka przystosowanego do pieczenia mięsa, tak przygotowane przełożyć do blaszki i wstawić do zimnego piekarnika, następnie ustawić piekarnik na 200 stopni i piec 1 godzinę plus 10 minut na rozgrzanie piekarnika, mięso co jakiś czas obrócić aby równo się upiekło
Gotowe upieczone wspaniale pachnące przyprawami udka kurczaka podałam z ziemniakami oraz jako surówka moja ulubiona sałata masłowa na słodko - kwaśno. Tak jak pisałam na początku mięso jest bardzo soczyste a z wierzchu mega chrupiące, przy dotknięciu widelcem bardzo ładnie odchodzi od kości. Polecam serdecznie przygotowanie udek kurczaka właśnie w takiej marynacie będziecie mega zachwyceni









2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga: truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Popularne w tym miesiącu