Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa żurek na jogurcie naturalnym

Macie w domu nadmiar jogurtu naturalnego i nie wiecie do czego go wykorzystać ? Podam wam przepis na przepyszną zupę żurek z dodatkiem jogurtu naturalnego i oczywiście na kawałku swojskiej gęsiny, już kiedyś na blog wstawiłam zupę na maślance była równie smaczna lecz na jogurcie przebiła wszystkie zupy jakie jadłam do tej pory. Jeżeli jesteście zwolennikami zup to serdecznie polecam ugotowanie właśnie tej na jogurcie u mnie ona zdobyła pierwsze miejsce na liście zup, także ten tego jeżeli lubicie zupy to nie macie się nad czym zastanawiać tylko szybko biec do kuchni i gotować pyszną zupkę w domu nic się nie marnuje kiedy człowiek wie lub wymyśli co ugotuje 😂 

składniki:

1 kawałek kupra z gęsi,
1 średnia marchew,
1 kubek jogurtu naturalnego 400 g,
100 ml śmietany 30 %,
1 łyżka mąki żytniej typ 720,
2 łyżki suszonej włoszczyzny,
1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki majeranku,
2 łyżki soku z cytryny,
4 ziarenka ziela angielskiego,
8 średniej wielkości ziemniaków,
2 łyżki natki pietruszki

wykonanie:

Do garnka wlać półtora litra wody i dodać umyty kuper z gęsi lub inne dowolne mięso oraz marchew pokrojoną w dowolny sposób, zagotować a następnie zmniejszyć ogień zebrać powstałe szumowiny i gotować do miękkości mięsa. W trakcie gotowania się wywaru na mięsie dodać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę uniwersalną i ziela angielskie. Jak już mięso jest wystarczająco miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę  i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości, jak ziemniaki są już miękkie dodać drobno pokrojony czosnek oraz wsypać majeranek pogotować chwilę a w międzyczasie rozprowadzić jogurty ze śmietaną i mąką tak aby nie było grudek


Gdy zupa na wywarze z dodanym majerankiem i czosnkiem chwilę pogotowały się na wolnym ogniu wtedy zwiększyć moc ognia i wlać przygotowany jogurt ze śmietaną i mąką, szybkim ruchem łyżki zamieszać aby jogurt się  nie zważył następnie dodać natkę pietruszki, sok z wyciśniętej cytryny i zagotować a następnie ogień ustawić na średnią moc i gotować przez pięć minut ( końcową część zupy gotować na małym palniku kuchenki gazowej ). Zupę po ugotowaniu zdjąć z ognia i pozostawić aby przegryzła się smakami, czym dłużej stoi tym jest smaczniejsza i bardziej kwaśna


Zupa jest naprawdę przepyszna jeżeli nie lubicie w formie zup czyli z dodatkiem ziemniaków razem do żurków można ugotować w formie barszczu żurkowego do osobno ugotowanych ziemniaków podanych ze skwarkami. Jednym słowem gorąco polecam tak pyszną zupę którą podałam z jajkiem ugotowanym na twardo

Komentarze

Popularne posty