Reklama

Wyszukaj przepis

Babka marmurkowo - kakaowa

Podam wam przepis na pyszną babkę z kakao która zawsze się udaje i dość długo zachowuje swoją świeżość, ciasto jest moje od wielu lat i co jakiś raz robię je w innej formie to znaczy z innymi dodatkami ale już mam nowy pomysł na przygotowanie tej babki ale to podam następnym razem jak ją wykonam. A co do tej babki wiec tak można ją wykonać w dowolnej blaszce lub specjalnej do babek ja zrobiłam w blaszce prostokątnej i wyszła rewelacyjnie kiedyś takie babki piekło się w prodiżach teraz coraz więcej ludzi piecze w piekarnikach lub piecykach elektrycznych

składniki:

6 jajek rozmiar M,

1,5 szklanki cukru - szklanka 250 ml,

3 szklanki mąki pszennej - http://www.tota.pl/,

1 szczypta soli drobnej,

3 łyżeczki proszku do pieczenia,

1 łyżeczka wanilii,

2 łyżeczki z górką kakao,

3 łyżki wody,

1,5 szklanki oleju słonecznikowego

wykonanie :

Do miski wbić całe jajka o temperaturze pokojowej, wsypać cukier i całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera tak aby powstała jednolita pulchna masa jajeczna, w trakcie miksowania wsypać szczyptę soli. Gdy mamy już dobrze zmiksowaną masę jajeczną wtedy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wlać olej oraz wanilię również zmiksować do połączenia się dodanych składników w jedną całość. Z przygotowanego ciasta połowę przełożyć do drugiej miski ( ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany ) i dodać do niej kakao oraz wodę zmiksować do połączenia się składników


Do blaszki 35/25 wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć całe jasne ciasto wyrównując wierzch, na jasne ciasto nakładać łyżkami placki ciemnego ciasta zostawiając między nimi odstępy, gdy już przełożyliśmy całe ciemne ciasto wtedy końcówką łyżki zrobić tak zwane esy - floresy. Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 50 do 60 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka, po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestygnięcia 


Lekko przestygnięte ciasto wyjąć razem z papierem do pieczenia na ręcznik papierowy aby od spodu nie zaparowało od blaszki, pozostawić do całkowitego ostygnięcia a w międzyczasie można posypać cukrem pudrem. Po ostygnięciu ciasto bardzo ładnie się kroi nic się nie łamie ani nie kruszy po mimo że ciasto jest suchawe taka typowa babka jak robiły nasze babcie

Takie ciasto babka idealnie nadaje się do kawy, gorącego kakao a nawet zimnego czy gorącego mleka, obiecuję że jak już zrobię kolejne z jedną zmianą to na pewno podam wam przepis. Zapewniam że to ciasto wyjdzie każdemu robiła je moja koleżanka która nigdy nie miała styczności z wypiekami i była zachwycona przepisem, serdecznie polecam


Komentarze

Popularne posty