Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

poniedziałek, 28 lutego 2022

Ryba szczupak smażony w głębokim oleju

Wczoraj na kolację usmażyłam rybkę szczupaka którego miałam w zamrażarce po tym jak mąż złapał latem, nie wiem czy już wam pisałam mój mąż nie jest rybakiem ale uwielbia spędzać czas nad wodą i łapać różnego rodzaju ryby, moje ulubione to szczupak, lin oraz okoń inne owszem zjem ale nie przepadam jeszcze jedną jaką lubię to karaski ponieważ są słodkawe. Tak w ogóle nie lubiłam ryb ale przekonała mnie do nich moja przyjaciółka Ela jak u niej byłam w Słupsku wtedy zamówiła przepyszną rybkę dorsz i od tamtej pory przekonałam się do ryb i z tego co wiem są to najzdrowsze ryby a smak i zapach nie do opisania trzeba spróbować aby się przekonać

składniki :

1,5 kg ryby szczupak,

5 łyżek mąki pszennej,

1 łyżka soli drobnej,

0,5 litra oleju


wykonanie : Złowione ryby oskrobać, wypatroszyć i dokładnie umyć oraz pokroić na części nam potrzebne jeśli są zamrożone to wyjąć je dzień przed smażeniem aby na spokojnie się odmroziły wypłukać je i osuszyć na durszlaku. Następnie przełożyć do dużej miski nasolić i dokładnie wymieszać aby sól przeszła we wszystkie ryby, po nasoleniu wsypać mąkę i również wymieszać aby wszystkie były pokryte mąką 

Jak już mamy przygotowane ryby ( ja miałam szczupaka i jednego sporego okonia ) wtedy na patelnię wlać olej w zależności od wielkości patelni ja miałam dużą, lekko go rozgrzać a następnie ułożyć ryby ( ja zawsze smażę zaczynając od ogonów ). Smażyć wszystkie ryby na dużym palniku z obu stron na złoty kolor, zawsze w ten sposób smażę ryby i właśnie takie najbardziej smakują mojemu mężowi. Usmażone układać na talerzu dobrze usmażone nie wchłaniają dużo oleju




Usmażone ryby świetnie smakują mogą być na śniadanie a nawet kolację a także jako przekąska między posiłkami, świeżo złowiona ryba smakuje najlepiej na świecie. Ryby mają w sobie dużo łatwostrawnego białka, wielonienasycone kwasy tłuszczowe przede wszystkim kwasy omega - 3 oraz witaminy takie jak A, D, E i z grupy B, składniki mineralne takie jak magnez, wapń, potas, żelazo, jod, selen, fluor, miedź i mangan wszystkiego na temat ryb możecie dowiedzieć się dzięki internetowi jak również książkami o tematyce z rybami







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu