Reklama

Wyszukaj przepis

Swojskie masło ze śmietany

Jak przygotować swojskie masło ? Jest to bardziej proste niż myślisz, wiele osób na pewno pamięta smak masła domowego z dzieciństwa, domowe ma o wiele lepszy smak niż te sklepowe choć niektórzy twierdzą że to margaryna nie zgodzę się z tymi ludźmi. Czy jednak próbowaliście przygotować sami masło domowej roboty ? Zapewne większość pamięta jak robiła jego babcia czy prababcia takie właśnie masełko, ja na przykład pamiętam jak moja mama robiła z krowiej śmietany ubijając ją w słoiku szczelnie zamkniętym. Do przygotowania takiego masła jest nam potrzebna tylko śmietanka oraz mikser lub jeżeli ktoś woli to duży słoik, najlepiej gdy śmietana ma temperaturę pokojową wtedy dużo szybciej się ubija, ja wzięłam prosto z lodówki i nie miałam problemu z jej ubiciem tak że nie ma czym się przejmować, niestety jak na złość na kolację zabrakło masła a że późna godzina więc sklepy zamknięte 😱, spojrzałam do lodówki i aż się uśmiechnęłam 😁mówię sobie och mam śmietanę więc nie ma problemu zaraz przygotuję wam masełko swojskiej roboty, gdy go zrobiłam rodzinka była szczęśliwa i tylko mówią że teraz mogę im takie robić nawet codziennie. Sobie pomyślałam nie ma sprawy oby tylko była śmietana w domu ha ha 😂

składniki: 

5 kubeczków śmietany 30 % - 200 g każdy 

wykonanie:

Przygotowaną śmietanę przelać do wysokiego naczynia lub do robota kuchennego, zaczynamy ubijanie od najmniejszych obrotów miksera, gdy w czasie ubijania śmietana się ubija na sztywno wtedy zwiększać stopniowo obroty do najwyższego. Ubijając na najwyższych obrotach ubijać do momentu aż od tłuszczu oddzielać się zacznie serwatka, wtedy zmniejszyć obroty ponieważ zacznie chlapać i ubijać do czasu aż tłuszcz zacznie sztywnieć 



Oddzielony tłuszcz od maślanki przelać na durszlak z małymi oczkami, maślankę można pozostawić do wypicia przelewając ją w szklanki, pozostawiając sam tłuszcz na durszlaku przelać go zimną wodą do czasu aż po tłuszczu będzie ściekać przezroczysta woda już bez maślanki. Z przelanego wodą tłuszczu uformować kostkę lub owal masła kto jak woli odciskając przy tym nadmiar wody



Przygotowane swojskie masło smakuje wyśmienicie, kupne ma daleki smak i zapach do wykonanego masła własnoręcznie. Zrobione i uformowane przechowywać w lodówce ale nie koniecznie ponieważ stojąc w temperaturze domowej nic się z nim nie dzieje nie rozpuszcza się jak kupne. Takie masełko idealnie sprawdzi się ze swojskim ciepłym chlebkiem a nawet jako do chleba kupnego z posmarowanym swojskim masłem z dodatkiem wędlin, sałaty a nawet tylko posolone mówię wam petarda a co najważniejsze taniej nam wyjdzie kupić śmietanę niż kostka masła kupiona w sklepie


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty