Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 18 lutego 2022

Zupa groszkowa z ziemniakami i makaronem

Przedstawiam wam dziś " Biedną " zupę groszkową zapytacie dlaczego biedna ? a już wszystko wyjaśniam pierwsze to to że jest bez mięsa a gotowana na tłuszczu ze swojskiej gęsi a druga sprawa że są w niej ziemniaki no i makaron, w czasach mojego dzieciństwa mama nam gotowała takie zupki i mówiła że to zupa śmieciowa 😂😂😂😂😂 to znaczy z tego co było w domu a do szczęścia nie musi być mięso tylko dobry smak ugotowanej zupy jak również jej sytość ponieważ czym więcej dodatków w zupach tym bardziej ona jest syta. Po za tym zupę szybko się przygotowuje bo zaledwie trzydzieści minut i mamy gotowe jedzonko

składniki :

100 g tłuszczu z gęsi,

6 średniej wielkości ziemniaków,

70 g dowolnego makaronu,

1 mały korzeń pietruszki,

4 ziarenka ziela angielskiego,

1 liść laurowy,

2 puszki groszku z marchewką 240 g bez zalewy,

2 oryginalne kostki magii 4 g każda,

1 pęczek natki pietruszki,

1 pęczek kopru,

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej


wykonanie : Do garnka wlać 2 litry wody dodać swojski tłuszcz z gęsi lub półtorej łyżki smalcu gęsiego następnie dodać pokrojony dowolnie korzeń pietruszki i zagotować, jak już tłuszcz roztopi się w czasie gotowania wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie, liść laurowy oraz dowolną przyprawę uniwersalną. Całość gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków, gdy ziemniaki są już miękkie wtedy dodać dowolny makaron lecz najlepszy nitki drobne ponieważ szybciej jest miękki

Gdy makaron w gotującym się wywarze z ziemniakami jest już wystarczająco miękki wtedy wsypać z puszki groszek z marchewką odlewając zalewę po prostu dajemy bez zalewy, zamieszać lekko zagotować a na koniec gotowania doprawić do smaku przyprawą uniwersalną, dodać kostki magii oraz drobno pokrojoną świeżą natkę pietruszki oraz świeży koper, zamieszać i zdjąć z ognia. Jeżeli ktoś woli ze śmietaną można dodać 100 - 150 ml śmietany 30 %, my chcieliśmy czystą taką rosołową


Ugotowana zupa wyszła bardzo smaczna a przede wszystkim syta, szkoda że nie możecie poczuć jej zapachu i aromatu. Taka zupka to dobre rozwiązanie na post lub dni piątkowe kiedy większość nie jada mięsa w takie dni jak piątek, choć wiem że nie każdy zwraca na to uwagę zupę gorąco polecam. Miałam jej nie wstawiać bo tak myślę że wstyd ale z drugiej strony dlaczego nie przecież wyszła bardzo smaczna a to że bez mięsa to chyba żaden wstyd









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu