Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa " Ratatuj "

Dziś przedstawiam wam przepis na moją zupę " ratatuj " czyli zupa bez mięsa z tego co było w lodówce, to tak zwana biedna zupa za to bardzo smaczna polecam każdemu kto tylko lubi zupy. Możecie się ze mnie śmiać i komentować co chcecie ale tak jak już kiedyś pisałam kto nie zaznał biedy ten nigdy mnie nie zrozumie, pomysł na taką zupę wpadł mi do głowy nagle jak tylko znalazłam taką mieszankę mix z czerwoną kapustą. Taka zupa jest prosta w wykonaniu a co najważniejsze gotowa w niespełna trzydzieści minut, u mnie oczywiście bez mięsa za to na tłuszczu swojskiej kaczki oraz jako dodatek kiełbasa żywiecka obsmażona zapraszam do zapoznania się z przepisem który znajduje się poniżej 

składniki :

12 plastrów kiełbasy żywieckiej z szynki,

100 g tłuszczu z kaczki,

8 mniejszych ziemniaków,

1 opakowanie mix z czerwoną kapustą 250 g,

165 g śmietany 18 % - 0,5 dużego kubka,

1 łyżeczka cukru,

1 mały pęczek świeżej natki pietruszki i kopru,

4 ziarenka ziela angielskiego,

2 małe liście laurowe,

2 oryginalne kostki magii każda 4 g,

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej


wykonanie : Do garnka wlać półtora litra wody, wsypać przyprawę uniwersalną, dodać tłuszcz swojskiej kaczki lub 2 łyżki smalcu z kaczki który można zakupić w sklepie, jeśli ktoś woli mięso również można dodać z tym że wtedy wydłuży się czas gotowania zupy. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować wywar do miękkości ziemniaków na średnim ogniu. W międzyczasie gdy wywar się gotuje na suchą patelnię dodać kiełbasę żywiecką pokrojoną w jak najcięższe plasterki i podsmażyć ją na rumiany kolor



Gdy ziemniaki w gotującym się wywarze są już miękkie wtedy dodać przygotowany mix z czerwoną kapustą i pogotować je chwilę na wolnym ogniu do miękkości, jak są już miękkie dodać przygotowaną kiełbasę można dać więcej, również chwilę pogotować do zmiany koloru zupy w trakcie gotowania doprawić do smaku oraz dodać oryginalne kostki magii. Pod koniec jak już zupa ma ładny kolorek dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i kopru oraz dodać ziela angielskie i liście laurowe


W międzyczasie gdy zupa gotuje się na bardzo wolnym ogniu przygotować śmietanę, do kubka w którym mamy śmietanę dodać łyżeczkę cukru oraz kilka łyżek gorącego wywaru z zupy i wymieszać za pomocą łyżki do czasu aż nie będzie grudek od śmietany, tak przygotowaną śmietanę wlać do gotującej się zupy i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła leciutko zagotować i zdjąć z ognia
Ugotowana zupa wyszła tak smaczna że sama byłam zaskoczona jej smakiem, samą mnie przerosło jej oczekiwanie myślałam że będzie do wylania a okazała się mega smaczna sama z przyjemnością zjadłam z dokładką a i mąż stwierdził że zawsze coś pysznego wykombinuje gdy on tak mówi moje serce się raduje i wtedy chętniej gotuję










Komentarze

Popularne posty