Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 20 marca 2022

Swojski rosół z perliczki

Dziś piękna słoneczna niedziela jak się prezentują wasze dania obiadowe ? ja przygotowałam rosół ze swojskiej perliczki którą dostałam od szwagra, taki rosół zwłaszcza ze swojego chowu zwierząt jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy niż z kupnego mięsa ale nie każdy ma dostęp do swojskiego drobiu i ja to bardzo dobrze rozumiem lecz zaraz znajdzie się mądraliński który powie że to śmierdziuchy lub coś w tym rodzaju a zwłaszcza anonimowy który cały czas ma coś do mnie i pisze brzydkie zdania na temat mojego przepisu nie martwię się tym i pamiętaj karma wraca, ja po prostu gotuję z czego mam i staram się aby dania były smaczne a że czasami wkradnie się literówka to nie znaczy że źle gotuję przyjdź spróbuj a później oceniaj. A wracając do tematu od szwagra otrzymałam dwie perliczki sama je oskubałam wypatroszyłam a następnie wymoczyłam i porządny tłuściutki rosół przygotowałam a do niego oczywiście swojski makaron jakoś tak nam się zachciało

składniki na rosół :

2 kg porcji mięsa z perliczek,

1 duża marchew,

1 spory kawałek korzenia selera,

10 ziarenek ziela angielskiego,

3 liście laurowe,

1 mały korzeń pietruszki,

2 łyżki suszonej włoszczyzny,

3 - 4 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

1 mała cebula,

2 - 3 łyżki natki pietruszki


składniki na makaron :

2,5 szklanki mąki pszennej,

0,5 łyżeczki soli drobnej,

3/4 szklanki ciepłej wody,

1 żółtko z jajka rozmiar M,

1 łyżka oleju


wykonanie : Na początek tak jak w opisie przygotować swojskie perliczki czyli oskubać je z piór najlepiej zalewając wrzątkiem następnie wypatroszyć i podzielić na części, podzielone przełożyć do miski i zalać zimną wodą myjąc je zmieniać wodę do czasu aż będzie bez krwi najlepiej jest wymoczyć podzielone mięso. Po dokładnym wymoczeniu i umyciu mięsa przełożyć porcje ( kupry, korpusy, skrzydła, łapki, piersi i podroby ) do dużego garnka zalać dwoma i pół litrami wody, dodać marchew, korzeń pietruszki, korzeń selera pokrojone dowolnie oraz wsypać ziela angielskie i liście laurowe, całość zagotować i zmniejszyć ogień tak aby rosół tylko pyrkotał gotować dobre dwie godziny w międzyczasie zdjąć powstałe w czasie gotowania szumowiny



Po wyznaczonym czasie gotowania dodać dwie łyżki suszonej włoszczyzny oraz wsypać przyprawę uniwersalną według swego smaku ponieważ nie wszystkie przyprawy są jednakowe smakowo i nadal gotować na bardzo wolnym ogniu kolejną godzinę do pełnej miękkości mięsa ( czym wolniej rosół się gotuje tym bardziej jest klarowny a nie mętny ). A w trakcie gotowania dodać opaloną cebulę, w czasie pyrkotania się rosołu przygotować swojski makaron


A wspomniany makaron przygotować tak : do miski wsypać mąkę i sól następnie dodać samo żółtko i wlać ciepłą wodę, wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników, po połączeniu się w jedna całość wyrabiać ręką a po wyrobieniu dodać olej i nadal wyrabiać do momentu aż ciasto wchłonie dodany olej, wyrobione ciasto jest bardzo miękkie i elastyczne, przygotowane odstawić aby odpoczęło pod przykrytą ściereczką. Po odpoczęciu ciasta na stolnicę wysypaną mąką przełożyć całe obsypując je mąką i rozwałkować na cienki placek a następnie pokroić w paski i zwijać w rulon oczywiście rozwałkowane ciasto posypać obficie mąką. Jak już mamy zrolowane ciasto wtedy ostrym nożem pokroić na dowolnej grubości paski formując makaron






Gdy już mamy przygotowany makaron do garnka wlać wodę posolić ją i doprowadzić do zagotowania i zanim się zagotuje przyprawić do końca rosół, jak już mięso jest miękkie że aż odchodzi od kości zdjąć z ognia i dodać pokrojony drobniej pęczek natki pietruszki lub jeżeli ktoś nie ma to może być mrożona natka pietruszki, zamieszać i gotowe. A jak woda na makaron się już gotuje wtedy wsypać przygotowany makaron zamieszać i od czasu zagotowania zmniejszyć ogień i na średnim gotować przez 2 do 3 minut można dodać łyżkę oleju aby się nie skleił. Po ugotowaniu makaron przełożyć na durszlak i zalać zimną wodą hartując go, zahartowany i odcedzony makaron przekładać na talerze a jeśli zostanie można go na kolację zjeść np. ze śmietaną






Ugotowany przesmaczny rosół ze swojskiej perliczki podałam z przygotowanym własnoręcznie swojskim makaronem oraz kawałkami mięsa z perliczki, jeżeli ktoś lubi można przed podaniem dodać oryginalną magii w płynie oraz pieprz naturalny świeżo zmielony. Taki rosół to marzenie Polskich rodzin jeżeli ktoś nie jadł rosołu z perliczki to serdecznie polecam, jest bardzo smaczny i aromatyczny przede wszystkim bardzo zdrowy zwłaszcza z mięsa swojskiego chowu 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu