Reklama

Wyszukaj przepis

Sernik z mlekiem w proszku na ciemnym cieście

Uwielbiacie serniki ? mam dziś dla was pyszny przepis na wilgotny sernik który sama wymyśliłam a w dodatku na ciemnym sypanym cieście które wychodzi rewelacyjne a w połączeniu z serem wygląda wyśmienicie co nie wspomnę o smaku, lecz to już musicie sami spróbować. Jest to mój pierwszy sernik który w ogóle mi nie opadł

składniki na ciasto sypane :

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 4 łyżki cukru,
  • 100 g margaryny Kasia,
  • 1 szklanka poj. 250 ml
masa twarogowa :
  • 1 kg twarogu z wiaderka,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 6 jajek rozmiar M,
  • 2 budynie śmietankowe 40 g każdy,
  • 2,5 szklanki mleka w proszku,
  • 2 szklanki mleka 3,2 %,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 łyżeczka aromatu śmietankowego
polewa :
  • 50 g margaryny Kasia,
  • 5 łyżeczek cukru,
  • 3 łyżeczki z górką kakao,
  • 3 łyżki wody
wykonanie całości :

Na sam początek przygotowujemy wszystkie potrzebne nam składniki ( ja użyłam jajek od kur zielononóżek lecz można użyć zwykłych ), następnie puki zabierzemy się za wykonanie całości żółtka oddzielić od białek i białka ubijać ze szczyptą soli drobnej na sztywno a następnie partiami dodawać cukier ( w sumie pół szklanki ) i ubijamy na najwyższych obrotach tak długo aż piana będzie sztywna i lśniąca


Gdy już mamy przygotowaną pianę z białek wtedy zabieramy się za przygotowanie sypkiego ciasta a mianowicie tak : do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz cukier i dodać margarynę Kasia o temperaturze pokojowej ( w sumie wszystkie składniki muszą być o temperaturze pokojowej łącznie z jajkami ). Całość za pomocą ciepłych rąk wygniatać do czasu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i będzie jednolite sypkie ciasto
Jak już mamy przygotowane ciasto sypane wtedy zabieramy się za przygotowanie masy twarogowej, do miski przełożyć żółtka wsypać 1 szklankę cukru i całość ubijać na szybkich obrotach miksera na jednolitą masę jajeczna tak zwany kogel - mogel, do ubitej masy jajecznej przełożyć cały twaróg z wiaderka, wlać aromat śmietankowy lub kto jaki lubi oraz dodać proszki z obu budyniów i kolejny raz zmiksować do połączenia się wszystkiego w jedną całość 
Do zmiksowanej całości wsypać mleko w proszku oraz wlać surowe mleko o temperaturze pokojowej i znowu zmiksować na jednolitą masę aż mleko i mleko w proszku połączą się z całością, po tym czasie przełożyć całą pianę z białek i koniecznie wymieszać drewnianą łyżką ( nie musi być dokładnie wymieszane będzie to widoczne na zdjęciach ). Do blaszki 35 / 25 wyłożonej papierem do pieczenia wysypać sypkie ciasto i rozłożyć je po całej blaszce na równo a następnie ciasto dociskając za pomocą rąk wyrównać, przelać całą masę twarogową i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 170 stopni i piec przez 1 godzinę w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się góry ciasta. Po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego ostygnięcia


Jak już ciasto dokładnie samo ostygło wtedy przygotować swoją polewę można również kupną lub lukier, do garnuszka przełożyć margarynę Kasia, wlać wodę, wsypać kakao oraz cukier i na wolnym ogniu cały czas mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się wszystkich składników na polewę ( NIE GOTOWAĆ ? ). Przygotowaną ciepłą polewą wysmarować wierzch sernika i dowolnie go udekorować
Sernik wyszedł bardzo smaczny jak kupny wilgotny i aromatyczny, bardzo serdecznie polecam przepis na ten właśnie sernik tak jak pisałam to pierwszy mój sernik który w ogóle nie opadł, powiem tak on jest z mojego przepisu na sernik z mlekiem w proszku z tym że dałam więcej mleka ale kolejny raz dam całe pół kilograma tego mleka ponieważ fajnie nim czuć sernik i tak właśnie lubię a serniki wręcz kocham pieczone jak i na zimno










Komentarze

Popularne posty