Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

środa, 20 kwietnia 2022

Uda kurczaka duszone z fasolką szparagową

Witam serdecznie jak dziś prezentuje się wasze obiadowe menu ? ja dla mojej rodziny dziś przygotowałam przepyszny obiadek a mianowicie uda kurczaka bez skóry i kości podsmażone a następnie podduszone z fasolką w przyprawach, lubicie takie szybki i proste obiadki a w dodatku nie drogo a smacznie ? jeżeli tak to zapraszam po przepis

składniki :

  • 500 g udek kurczaka bez kości i skóry,
  • 0,5 łyżki przyprawy do kurczaka złocista,
  • 0,5 łyżki przyprawy do kurczaka ziołowa,
  • 1,5 łyżki oleju,
  • 260 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej całej,
  • 150 ml zimnej przegotowanej wody,
  • 1 szczypta przyprawy uniwersalnej
wykonanie :

Na początek przygotować mięso z udek kurczaka a mianowicie dokładnie je umyć i można osuszyć lecz nie ma takiej potrzeby następnie do przygotowanych udek wsypać przyprawy które są podane w opisie bez wody, fasoli i przyprawy uniwersalnej. Dokładnie wsypane przyprawy z olejem wmasować w mięso i odstawić je na 10 minut aby mięso przeszło zapachem dodanych przypraw



Jak już mięso odstało w przyprawach oznaczony czas na średnią rozgrzaną patelnię ułożyć mięso z kurczaka i obsmażyć je z obu stron na ładny złoty kolor, po obsmażeniu zmniejszyć ogień wlać wodę i dusić pod przykryciem do czasu aż mięso będzie miękkie i wyparuje połowa wlanej wody oraz zacznie się robić sam z siebie podczas duszenia sos
Gdy woda już ładnie wyparowała i sos zaczął się robić wtedy dodać fasolkę szparagową i na bardzo wolnym ogniu nadal dusić pod przykryciem do miękkości fasolki doprawić ją szczyptą przyprawy uniwersalnej lub solą, następnie zdjąć pokrywkę i przez 5 minut pogotować na małym palniku na jak najmniejszym ogniu aby był sos ( będzie to widoczne na zdjęciach ). Tak przygotowane mięsko kurczaka zdjąć z ognia i gotowe


Przygotowane mięso z udek kurczaka i fasoli szparagowej został podany z ziemniakami polanymi sosem z duszącego się mięsa oraz posypanymi świeżym koperkiem oraz jako surówka to sałata lodowa ze szczypiorkiem na słodko - kwaśno czyli do sałaty dodano cukier, ocet oraz śmietanę 18 % lecz jeżeli ktoś nie lubi lub nie może śmietany można wykonać taką sałatę z kefirem naturalnym decyzja należy do państwa. Taki obiadek można podać ze swoją ulubioną surówką nie musi być to sałata





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu