Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 14 kwietnia 2022

Wielkanocna pieczeń z jajkiem

Myślicie że z pół kilograma mięsa nie da się zrobić pieczeni ? to już wam tłumaczę że owszem da się i wychodzi mega smaczna w sam raz na zbliżające się co raz większymi krokami Święta Wielkanocne, otóż święta mamy za niespełna trzy dni tak że jeszcze zdążycie przygotować taką pieczeń

składniki :

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 0,5 łyżki soli drobnej,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej,
  • 1 surowe jajko rozmiar M,
  • 120 g boczku wędzonego parzonego,
  • 2 łyżki bułki tartej drobnej,
  • 2 łyżki oleju
dodatkowo :

  • 4 jajka rozmiar M ugotowane na twardo
wykonanie :

Do miski przełożyć kupione mięso mielone lub samodzielnie zmielić łopatkę, następnie do mięsa wsypać przyprawy które są podane w składnikach bez oleju, wsypać bułkę tartą, wbić całe jajko oraz dodać boczek wędzony parzony pokrojony w drobną kostkę. Całość wyrobić za pomocą ręki do połączenia się wszystkich składników ze sobą, mięso uderzając ręką wymasować 

Gdy mięso z przyprawami mamy już wymasowane wtedy przygotować małą formę do pieczenia przełożyć większą część masy mięsnej a następnie wzdłuż ułożyć cztery jajka ugotowane na twardo, całość nakryć pozostawioną resztą masy mięsnej. Wstawić do zimnego piekarnika ustawić go na 200 stopni i piec 1 godzinę plus czas na rozgrzanie piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu pieczeni. Po upieczeniu wyjąć pieczeń z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia i wchłonięcia soku jaki powstał w trakcie pieczenia


Ostygnięta pieczeń bardzo ładnie się kroi nic się nie rozpada a z dodanym jajkiem na twardo będzie świetnie pasowała na stole Wielkanocnym choć nie tylko bo można ją również jeść na kanapki z dodatkiem masła i na przykład listkiem sałaty czy plastrem pomidora. Jeżeli ktoś z państwa ma większą ilość osób w rodzinie lub spodziewacie się gości wystarczy zwiększyć ilość składników aby pieczeń była większa, moja jest na czteroosobową rodzinę






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu