Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

poniedziałek, 9 maja 2022

Chleb pszenny z cebulką zapiekaną

U mnie dziś dzień z cebulką zapiekaną inaczej prażoną 😉😉😉😉 właśnie na kolacje upiekłam chlebek pszenny drożdżowy z dodatkiem takiej właśnie cebulki może nie jest idealny ale za to rewelacyjnie smakuje a co najważniejsze jest swojski bez chemii 

składniki :

  • 4 szklanki mąki + mała garstka,
  • 1 drożdże suszone 7 g,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 płaska łyżka soli drobnej,
  • 7 łyżek cebulki zapiekanej CULINEO,
  • 1,5 szklanki ciepłej wody,
  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia
wykonanie :

Do miski wsypać drożdże suszone oraz łyżeczkę cukru oraz mąki a następnie wlać ciepłą letnią wodę lecz nie gorącą, całość wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się dodanych składników. Gdy już wszystko dokładnie jest wymieszane odstawić miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce do czasu gdy drożdże zaczną swoją pracę będzie to widoczne gołym okiem a praca drożdży zajmuje nie dłużej jak 5 - 10 minut. Jak już drożdże pracują wsypać mąkę oraz sól a także od razu cebulkę zapiekaną i wszystko wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera do połączenia się wszystkich składników w jedną całość, gotowe ciasto odstawić na 20 minut pod ściereczką aby podrosło

Jak już ciasto ładnie podrosło wtedy jeszcze raz go wyrobić i uformować chlebek, naczynie żaroodporne wysmarować aż po górę masłem położyć do niego uformowany chlebek ponacinać go dowolnie i pozostawić kolejny raz pod przykrytą ściereczką w ciepłym miejscu aby znowu podrósł to kolejne 20 minut ale to w niczym nie przeszkadza bo w tym czasie można wykonać inne rzeczy które możemy wykonać w domu


Wyrośnięte ciasto na chlebek nakryć pokrywą od naczynia żaroodpornego wstawić do zimnego piekarnika, ustawić go na 200 stopni i piec 30 minut, po wyznaczonym czasie zdjąć pokrywę z naczynia żaroodpornego i piec kolejne 30 minut do ładnego zarumienienia się wierzchu i boków chlebka. Wyznaczony czas zależny jest od piekarnika ponieważ nie wszystkie pieką jednakowo. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika przekładając z naczynia na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, następnie go odwrócić i nakryć ściereczką pozostawiając go do całkowitego ostygnięcia o ile wyczekają w domu 😉😉😉 bo moi kroili już ciepły dobrze że zdążyłam zrobić fotki 😂😂😂


Upieczony chlebuś tak pachniał w domu że nie potrafię wam tego opisać musicie spróbować sami upiec aby się o tym przekonać. Tak że ten tego nic mi do szczęścia nie jest potrzeba jak kromka pachnącego swojskiego chleba z dodatkiem masła, nie muszę mieć wędlin ani pomidora, ogórka czy innych warzyw ponieważ świeży lekko ciepły chlebek z samym masłem smakuje obłędnie. Tak jak pisałam w opisie może nie wyszedł idealny ale mój własny swojski pachnący cudownie a dodanie cebulki to był świetny pomysł oczywiście można dodać mniej niż ja dodałam ale to już zależy od was








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu