Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 7 czerwca 2022

Kotlety mielone

Mielone to najsmaczniejsze kotlety w Polskich rodzinach czyż nie ? mam dziś dla was mój kolejny pomysł na pyszne soczyste a zarazem syte kotlety mielone z dodatkiem sera STRACCIATELLA który dodaje się do masy mięsnej dokładnie opiszę w przepisie ale już serdecznie wam polecam to połączenie

składniki :

  • 400 g mięsa mielonego z szynki,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 0,5 łyżki soli drobnej,
  • 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego,
  • 0,5 szklanki wody gazowanej,
  • 1 średniej wielkości ząbek czosnku,
  • 2 małe cebule,
  • 1 opakowanie ser STRACCIATELLA 140 g,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml,
  • dodatkowo bułka do obtoczenia kotletów,
  • olej do smażenia
wykonanie :

Do miski przełożyć mięso mielone a następnie dodać cebulę oraz czosnek pokrojone w drobną kostkę, wbić całe jajko, wsypać bułkę tartą oraz wlać wodę gazowaną użyłam CISOWIANKĘ. Całość dokładnie wymieszać za pomocą ręki do połączenia się wszystkich składników ze sobą masując mięso w trakcie wyrabiania, po wyrobieniu masy mięsnej przełożyć cały serek STRACCIATELLA jest to świeży ser typu MOZZARELLA w śmietance i także całość wyrobić ręką do połączenia się masy mięsnej z dodanym serem

Gdy mamy już przygotowaną masę mięsną razem z serem wtedy przygotować patelnię o dowolnej średnicy wlać do niej oleju więcej niż na samo dno patelni i go rozgrzać na średnim ogniu, jak już olej jest wystarczająco rozgrzany wtedy do dłonie zmoczyć a następnie nabierać odpowiednią ilość masy na kotlety obtoczyć je w przygotowanej bułce tartej. Przygotowane kotlety układać na rozgrzanym oleju i smażyć na średnim ogniu dużego palnika z obu stron na złoty kolor, usmażone kotlety układać na talerzu dodam że kotlety nie wchłaniają dużo oleju


Usmażone przepyszne a zarazem rozpływające się w ustach a z wierzchu mocno chrupiące można podać jak ja czyli z ziemniakami okraszonymi delikatnie tłuszczem ze smażonych się kotletów oraz buraczki z cebulką i olejem jako surówka a do popicie zimne mleko prosto z lodówki lecz każdy może przygotować takie kotlety według swego upodobania i dowolną surówką, moje to tylko propozycja obiadowa 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu