Reklama

Wyszukaj przepis

Polędwiczki wieprzowe w sosie

Dzień dobry państwu dziś na obiadek przygotowałam polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo - musztardowym niby wielkie nic a jednak obiad wyszedł przesmaczny dlatego postanowiłam podzielić się z wami przepisem zechcecie to skorzystacie a jeśli nie to też nic się nie stanie

składniki :

  • 400 g polędwiczki wieprzowej,
  • 2,5 szklanki wody przegotowanej letniej,
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej,
  • 1 średnia marchew,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 3 łyżki śmietany 12 %,
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka świeżego kopru,
  • 2 łyżki oleju
dodatkowo :

  • sól drobna i pieprz do posypania polędwiczek
wykonanie :

Z zakupionej polędwiczki wieprzowej wyjąć ją z opakowania umyć w zimnej wodzie a następnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, osuszoną polędwiczkę pokroić na plastry po 2 centymetry. Każdy z plastrów za pomocą rąk rozpłaszczyć a następnie posypać solą i pieprzem z obu stron, przygotowane odstawić na 15 minut aby przeszły solą i pieprzem. Po wyznaczonym czasie na patelnię wlać olej rozgrzać go i ułożyć przygotowane plastry polędwiczki i obsmażyć z każdej strony po 1 minucie

Jak już mamy obsmażone plastry polędwiczki z obu stron wtedy wlać wodę lub wywar rosołowy wsypać przyprawę uniwersalną, wkroić marchew pokrojoną w krążki oraz dodać ziela angielskie oraz liść laurowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości polędwiczek oraz marchwi. A w międzyczasie pod końcem duszenia się mięsa przygotować śmietanę z musztardą a mianowicie tak : do salaterki przełożyć musztardę oraz śmietanę i płaską łyżkę mąki wlać kilka łyżek gorącego wywaru z mięsa i całość rozprowadzić do czasu aż z mąki i śmietany nie będzie grudek. Gdy polędwiczki są już miękkie i wyparowała prawie cała dodana woda wtedy wlać przygotowaną wcześniej śmietanę zamieszać i doprowadzić do czasu zrobienia się sosu cały czas mieszając jeśli wyjdzie za gęsty dolać odrobinę wody, jak już sos jest idealny zdjąć mięso z ognia dodać pokrojony drobno świeży koper wymieszać i gotowe
Przygotowane polędwiczki w sosie śmietanowo - musztardowym podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz lekko kraszonymi sosem oraz moją surówką z chyli którą sama robiłam na zimę  https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2020/08/saatka-ogorkowa-z-chyli.html . Tak przygotowane polędwiczki można podać ze swoimi ulubionymi dodatkami ja podałam moją wersję lecz każdy może przygotować swoją






Komentarze

Popularne posty