Schab w sosie
Kolejny dzień upałów no cóż nic nie poradzimy musimy po prostu pogodzić się z naturą, nie jesteśmy w stanie wszystkiego przeskoczyć ale jeść niestety trzeba. Dlatego moją propozycją obiadową dziś są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama, myślę że wielu osobom przypadnie taki obiad do gustu
składniki :- 920 g schabu wieprzowego,
- 2 łyżki przyprawy do mięsa,
- 1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej,
- 2 łyżki oleju,
- 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
- 4 szklanki wody przegotowanej letniej,
- 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki śmietany 12 %,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
Na początek kupny kawałek schabu przygotować a mianowicie pozbyć się białych twardych błon a następnie wypłukać dokładnie w kilku zimnych wodach i osuszyć całość za pomocą ręcznika kuchennego. Jak już mamy przygotowany i osuszony schab wtedy podzielić go na równe plastry po 2 centymetry, plastry przełożyć do miski wsypać przyprawy oraz wlać olej wtedy dokładnie przyprawy z olejem wetrzeć w plastry schabu i odstawić na 5 minut aby mięso przeszło przyprawami
Gdy już plastry schabu z przyprawami odstały wyznaczony czas wtedy patelnię suchą rozgrzać porządnie, na rozgrzaną ułożyć wszystkie plastry mięsa i z obu stron obsmażyć na mocno rumiany kolor w międzyczasie smażenia zdjąć powstałe ze smażenia biały nalot ( ja użyłam patelni grillowej )Do już podsmażonego mocno rumianego mięsa wlać trzy szklanki letniej przegotowanej wody wsypać suszona włoszczyznę oraz dodać ziela angielskie oraz liść laurowy podzielony na mniejsze części, jak już woda z mięsem się zagotuje wtedy zmniejszyć ogień pod patelnią i na wolnym ogniu pod przykryciem dusić do czasu aż plastry będą miękkie i wyparuje dwie i pół szklanki wody oczywiście co jakiś czas plastry obracać aby równo się udusiły, w trakcie końcowego duszenia w pół szklanki wody rozrobić mąkę ziemniaczaną i śmietanę tak aby nie było grudek. Gotową mieszanką śmietany z mąką ziemniaczaną zalać duszące się mięso i cały czas mieszając doprowadzić do zrobienia się sosu, jeżeli będzie wychodził za gęsty podlać go wodą i dalej mieszać, sos powinien wyjść nie za gęstyPrzygotowane w sosie choć suche jak to schab 😂 a zarazem miękkie i kruche plastry schabu podałam z młodymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem prosto z działki okraszonymi delikatnie przygotowanym z mięsa sosem oraz mizeria z ogórków ze szczypiorem a mizerię przygotowuję następująco : do salaterki wkroić pęczek szczypioru nasalając go płaską łyżeczką soli uciskać aż szczypior zmięknie, następnie pokroić ogórki w krążki ( dałam trzy średnie szklarniowe ), całość wymieszać aby połączyły się ogórki ze szczypiorem dodać dwie łyżki śmietany 12 % i także wymieszać
Komentarze
Prześlij komentarz