Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 3 lipca 2022

Schab w sosie

Kolejny dzień upałów no cóż nic nie poradzimy musimy po prostu pogodzić się z naturą, nie jesteśmy w stanie wszystkiego przeskoczyć ale jeść niestety trzeba. Dlatego moją propozycją obiadową dziś są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama, myślę że wielu osobom przypadnie taki obiad do gustu

składniki :

  • 920 g schabu wieprzowego,
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa,
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
  • 4 szklanki wody przegotowanej letniej,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki śmietany 12 %,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie :

Na początek kupny kawałek schabu przygotować a mianowicie pozbyć się białych twardych błon a następnie wypłukać dokładnie w kilku zimnych wodach i osuszyć całość za pomocą ręcznika kuchennego. Jak już mamy przygotowany i osuszony schab wtedy podzielić go na równe plastry po 2 centymetry, plastry przełożyć do miski wsypać przyprawy oraz wlać olej wtedy dokładnie przyprawy z olejem wetrzeć w plastry schabu i odstawić na 5 minut aby mięso przeszło przyprawami



Gdy już plastry schabu z przyprawami odstały wyznaczony czas wtedy patelnię suchą rozgrzać porządnie, na rozgrzaną ułożyć wszystkie plastry mięsa i z obu stron obsmażyć na mocno rumiany kolor w międzyczasie smażenia zdjąć powstałe ze smażenia biały nalot ( ja użyłam patelni grillowej )
Do już podsmażonego mocno rumianego mięsa wlać trzy szklanki letniej przegotowanej wody wsypać suszona włoszczyznę oraz dodać ziela angielskie oraz liść laurowy podzielony na mniejsze części, jak już woda z mięsem się zagotuje wtedy zmniejszyć ogień pod patelnią i na wolnym ogniu pod przykryciem dusić do czasu aż plastry będą miękkie i wyparuje dwie i pół szklanki wody oczywiście co jakiś czas plastry obracać aby równo się udusiły, w trakcie końcowego duszenia w pół szklanki wody rozrobić mąkę ziemniaczaną i śmietanę tak aby nie było grudek. Gotową mieszanką śmietany z mąką ziemniaczaną zalać duszące się mięso i cały czas mieszając doprowadzić do zrobienia się sosu, jeżeli będzie wychodził za gęsty podlać go wodą i dalej mieszać, sos powinien wyjść nie za gęsty
Przygotowane w sosie choć suche jak to schab 😂 a zarazem miękkie i kruche plastry schabu podałam z młodymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem prosto z działki okraszonymi delikatnie przygotowanym z mięsa sosem oraz mizeria z ogórków ze szczypiorem a mizerię przygotowuję następująco : do salaterki wkroić pęczek szczypioru nasalając go płaską łyżeczką soli uciskać aż szczypior zmięknie, następnie pokroić ogórki w krążki ( dałam trzy średnie szklarniowe ), całość wymieszać aby połączyły się ogórki ze szczypiorem dodać dwie łyżki śmietany 12 % i także wymieszać










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu