Reklama

Wyszukaj przepis

Boczek gotowany w suszonej włoszczyźnie

Lubicie boczek gotowany na kanapki ? gotowany jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy niż pieczony, tez tak uważacie ? jeżeli tak to serdecznie zapraszam po prosty w wykonaniu mój osobisty przepis, fakt że aby był idealnie miękki potrzeba na to czasu ale to nie jest najważniejsze ważne aby smakował

składniki:

  • 960 g boczku surowego wieprzowego ze skórą,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 duże liście laurowe,
  • 4 łyżeczki z górką przyprawy uniwersalnej,
  • 3 łyżki suszonej włoszczyzny

wykonanie:

Do garnka wlać dwa litry zimnej wody włożyć do niej umyty boczek ze skórą a następnie wsypać suszoną włoszczyznę, dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz wsypać przyprawę uniwersalną. Całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i na wolnym gotować pod pół przykrytą pokrywką co najmniej dwie godziny do pełnej miękkości boczku a w trakcie gotowania co jakiś czas go obracać aby równo się ugotował i aby skóra również była miękka, pod koniec gotowania się boczku można dodać ze cztery ząbki czosnku dla lepszego smaku i zapachu

Gdy gotowany boczek jest już idealnie miękki przełożyć go na talerz i pozostawić do całkowitego ostygnięcia o ile wytrzymają domownicy 😂 ja swoim nie pozwoliłam ruszyć do puki nie zrobię fotek 😄 chociaż mąż nie był z tego powodu zadowolony ale uszanował moją decyzję. Ostygnięty boczek można śmiało kroić na kanapki chociaż gorący również bo taki najbardziej smakuje


Ugotowany boczek nadaje się idealnie z kromką chleba z dodatkiem na przykład musztardy sarepskiej czy chrzanu a nawet z dodatkiem ćwikły którą wszyscy w domu uwielbiamy, jednak ugotowany a zwłaszcza jeszcze gorący najlepiej smakuje z dodatkiem musztardy do całości można przygotować pomidora lub ogórka małosolnego i oczywiście gorąca herbata z dodatkiem cytryny


Komentarze

Popularne posty