Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa kapuśniak z młodymi ziemniakami

Sobota jak to sobota czas spędzony na remoncie w mieszkaniu ale jedzonko oczywiście też było a mianowicie ugotowałam mój ukochany kapuśniak z mega kwaśnej kapusty kiszonej z dodatkiem młodych ziemniaków lubicie taką mocno kwaśną ? jeżeli tak to zapraszam po przepis

składniki :

  • 0,5 kg kości żeberkowych na zupy,
  • 6 - 8 średnich młodych ziemniaków,
  • 2 małe marchewki,
  • 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 300 g kapusty mocno kiszonej,
  • 1 liść pora,
  • 1 gałązka liścia selera,
  • 0,5 małego korzenia selera,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 małe liście laurowe,
  • 2 łyżki majeranku
dodatkowo :

  • pieprz ziołowy

wykonanie :

Do garnka wlać jeden litr i 800 ml wody dodać przepłukane pod zimną wodą kości żeberkowe na zupę lub dowolne mięso jakie kto ma ochotę mogą być również żeberka, do całości dodać marchew pokrojoną dowolnie i korzeń selera całość zagotować następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i na wolnym ogniu pod pół nakrytą pokrywką gotować do miękkości mięsa na kościach a w trakcie gotowania delikatnie zebrać powstałe szumowiny ( choć niektórzy kucharze mówią aby szumowin nie zdejmować ). Jak mamy zebrane szumowiny wtedy w trakcie gotowania dodać suszoną włoszczyznę, przyprawę uniwersalną w zależności od tego jakiej używamy ( ja używam Doprawka z Biedronki dla mnie najlepsza ), wkroić liście pora i selera, gdy mięso jest już miękkie wyjąć je z gotującego się wywaru i wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości a także można dodać łyżkę tłuszczu na przykład z gęsi ale to wtedy jak mięso jest dość chude a chcemy mieć ładne oczka w zupie

Jak już ziemniaki są wystarczająco miękkie w wywarze wtedy dodać pokrojoną drobno mocno kiszoną kapustę a jeżeli ktoś z państwa nie lubi aż tak kwaśnej można kapustę przepłukać w kilku zimnych wodach, ziela angielskie, liście laurowe, cukier i majeranek, gotować przez jakiś czas na wolnym ogniu do miękkości kapusty co jakiś czas zamieszać ( nie gotować za długo aby ziemniaki całkiem się nie rozpadły na papkę ). Doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą uniwersalną  i zdjąć z ognia
Ugotowaną mega kwaśną zupę kapuśniak obowiązkowo podaję z pieprzem ziołowym wtedy smak jest o niebo lepszy ja do talerza dodaję naprawdę dużo pieprzu ale jeśli ktoś nie lubi tego pieprzu można go pominąć. Jak dla mnie to jedna z najlepszych zup, mąż nie przepada za tak kwaśnymi zupami ale mimo wszystko trochę zjadł ( ma on problemy żołądkowe a przy tym schorzeniu takie zupy są niewskazane ). Do zupy pod koniec gotowania można jeszcze dodać boczek pokrojony w kostkę ze smażony ale to już zależy od tego kto co lubi




Komentarze

Popularne posty