Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych

Dziś moją propozycją dla Państwa jest zupa ogórkowa z ogórków małosolnych z ziemniakami i ryżem, dwa dni temu zakisiłam średnie ogórki zebrane prosto z działki a że już dość ładnie się zakisiły bo jest gorąco to postanowiłam że ugotuję z nich zupę i szczerze mówiąc nie żałuję ponieważ wyszła przepyszna

składniki:

  • 2 kości schabowe na zupy,
  • 1 łyżka oleju lub smalcu gęsiego albo z kaczki,
  • 3 łyżki suszonych warzyw,
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
  • 1 duża marchew,
  • 3 plastry korzenia selera,
  • 1 mały liść pora,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 8 - 10 średniej wielkości ziemniaków,
  • 6 średnich ogórków małosolnych,
  • 4 łyżki ryżu,
  • 0,5 szklanki soku z ogórków małosolnych,
  • 0,5 dużego kubka śmietany 18 % lub mała śmietana,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 1 pęczek lub garść świeżego lub mrożonego kopru,
  •  1 szklanka to poj. 250 ml

wykonanie:

Do garnka wlać dwa litry wody, dodać kości schabowe przeznaczone na zupy, wkroić dowolnie marchew, seler oraz liść pora, zagotować i zdjąć powstałe szumowiny. Następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować całość na wolnym ogniu a w trakcie gotowania dodać suszone warzywa oraz przyprawę uniwersalną jaką kto używa ( ja używam Doprawkę z Biedronki jak dla mnie najlepsza ) oraz tłuszcz gęsi lub z kaczki lub jeśli ktoś woli olej dla większej ilości oczek, może być także masło. Gdy całość się pogotowała i mięso na kościach schabowych jest już miękkie, wtedy wyjąć kości a do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz wsypać ryż i gotować je do miękkości na małym ogniu. W czasie gdy wywar z ziemniakami się gotuje przygotowane ogórki małosolne zetrzeć na tarce jarzynowej

Jak już ziemniaki i ryż w wywarze są wystarczająco miękkie wtedy dodać przygotowane wcześniej starte na tarce jarzynowej ogórki małosolne i wlać sok z ogórków, zamieszać doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną i chwilę pogotować na wolnym ogniu. W czasie gdy zupa gotuje się już ze startymi ogórkami małosolnymi przygotować śmietanę a mianowicie wsypać do niej cukier oraz wlać kilka łyżek gorącego wywaru z zupy i wymieszać do momentu aż nie będzie grudek od śmietany

Do gotującej się zupy z ogórkami startymi małosolnymi z odpowiednią chrupkością jaką lubimy wlać przygotowaną śmietanę, zwiększyć ogień pod garnkiem i szybkim ruchem łyżki cały czas mieszając aby śmietana się nie zważyła doprowadzić do chwilowego zagotowania się zupy już ze śmietaną. Na sam koniec gotowania dodać pokrojony drobno świeży lub mrożony koper, zamieszać i zdjąć z ognia

Mamy sezon na ogórki więc warto je wykorzystać nie tylko jako mizeria, kiszone czy korniszony, ponieważ gdy zakisimy na małosolne tak na szybko można je właśnie zdecydowanie dodać do zup. A uwierzcie zupa wyszła tak smaczna że moi chłopacy brali dokładkę więc chyba coś to oznacza. Przed podaniem zupy już w talerzu można ją lekko posypać pieprzem czarnym świeżo zmielonym, oczywiście polecam ją jak najbardziej a już z dodatkiem ryżu to w ogóle petarda jest bardziej syta a za sprawą kwaśnej śmietany jest lekko kwaskowata


Komentarze

Popularne posty