Reklama

Wyszukaj przepis

Pasztet z cukinii

Robiliście - piekliście już kiedyś pasztet z cukinii ? jeżeli nie to z czystym sumieniem polecam wam upieczenie takiej wersji pasztetu będziecie równie zachwyceni jak ja, powiem wam że ta wersja bardzo nam posmakowała a co najlepsze jest zdrowa bo z warzyw

składniki:

  • 1kg i 850 g młodej cukinii,
  • 1 łyżka soli drobnej,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 duża marchew,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 3 jajka perliczki lub 2 kurze,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 1 średni korzeń pietruszki,
  • 4 - 5 plastrów wędzonej pachwiny ( można pominąć ),
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego,
  • 1 szczypta rozmarynu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki przyprawy pomidor z bazylią i czosnkiem,
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego

wykonanie:

Na początek przygotować cukinię, dokładnie ją umyć, osuszyć i odciąć końce a następnie pokroić na mniejsze kawałki razem ze skórą i zetrzeć obie na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Posolić wymieszać i na chwilę odstawić,  jak już nasolona starta cukinia puściła wtedy przełożyć ją na durszlak o małych oczkach i dokładnie wycisnąć rękoma z nadmiaru soku

Wyciśniętą startą cukinię przełożyć do miski a w tym czasie na patelnię wlać olej rozgrzać go dodać plastry pachwiny wędzonej pokrojonej w kostkę oraz cebule również pokrojone w kostkę i całość podsmażyć na lekko złoty kolor, po podsmażeniu cebuli i pachwiny którą można pominąć przełożyć do całości startą na tarce jarzynowej marchew oraz korzeń pietruszki i nadal całość podsmażyć do miękkości marchwi i wchłonięcia przez warzywa oleju usmażone pozostawić do ostygnięcia

Do miski z odciśniętą startą cukinią dodać ostudzone usmażone warzywa z całą zawartością z patelni a następnie wsypać kaszę manną, dodać przyprawy oraz wbić żółtka, całość dokładnie wymieszać można za pomocą ręki do połączenia się ze sobą wszystkich składników a białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać ją do wymieszanej masy na pasztet i także wymieszać ale już za pomocą łyżki aby piana połączyła się z masą warzywną

Wymieszaną przygotowaną masę na pasztet przełożyć do foremek 21 na 10 mi wyszło trzy foremki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni wstawić do nagrzanego pasztety na drugą półkę od dołu a na dnie piekarnika wstawić miskę z wodą ( wtedy pasztet nie będzie suchy lecz fanie wilgotny ). Pasztety piec przez godzinę do ładnego zarumienienia się wierzchu pasztetów, upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia a gdy już całkowicie ostygnie wtedy wstawić do lodówki najlepiej na noc aby dobrze się związał - zastygł 


Wyjęte z lodówki pasztety oddzielić od foremki i przełożyć na talerz lub deskę, ładnie odchodzą. Świetnie nadają się do chleba na śniadanie jak i kolację, pasztet bardzo dobrze się rozsmarowuje nie jest suchy a idealnie wilgotny jako dodatek można użyć swojskie ogórki małosolne PYCHOTKA. Bez dodatku wędzonej pachwiny idealnie nadaje się dla wegetarian 

Komentarze

Popularne posty