Robiliście - piekliście już kiedyś pasztet z cukinii ? jeżeli nie to z czystym sumieniem polecam wam upieczenie takiej wersji pasztetu będziecie równie zachwyceni jak ja, powiem wam że ta wersja bardzo nam posmakowała a co najlepsze jest zdrowa bo z warzyw
składniki :- 1kg i 850 g młodej cukinii,
- 1 łyżka soli drobnej,
- 2 średnie cebule,
- 1 duża marchew,
- 3/4 szklanki oleju,
- 3 jajka perliczki lub 2 kurze,
- 1 szklanka kaszy manny,
- 1 średni korzeń pietruszki,
- 4 - 5 plastrów wędzonej pachwiny ( można pominąć ),
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego,
- 1 szczypta rozmarynu,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki przyprawy pomidor z bazylią i czosnkiem,
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego
Na początek przygotować cukinię, dokładnie ją umyć, osuszyć i odciąć końce a następnie pokroić na mniejsze kawałki razem ze skórą i zetrzeć obie na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Posolić wymieszać i na chwilę odstawić, jak już nasolona starta cukinia puściła wtedy przełożyć ją na durszlak o małych oczkach i dokładnie wycisnąć rękoma z nadmiaru soku
Wyciśniętą startą cukinię przełożyć do miski a w tym czasie na patelnię wlać olej rozgrzać go dodać plastry pachwiny wędzonej pokrojonej w kostkę oraz cebule również pokrojone w kostkę i całość podsmażyć na lekko złoty kolor, po podsmażeniu cebuli i pachwiny którą można pominąć przełożyć do całości startą na tarce jarzynowej marchew oraz korzeń pietruszki i nadal całość podsmażyć do miękkości marchwi i wchłonięcia przez warzywa oleju usmażone pozostawić do ostygnięciaDo miski z odciśniętą startą cukinią dodać ostudzone usmażone warzywa z całą zawartością z patelni a następnie wsypać kaszę manną, dodać przyprawy oraz wbić żółtka, całość dokładnie wymieszać można za pomocą ręki do połączenia się ze sobą wszystkich składników a białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać ją do wymieszanej masy na pasztet i także wymieszać ale już za pomocą łyżki aby piana połączyła się z masą warzywnąWymieszaną przygotowaną masę na pasztet przełożyć do foremek 21 na 10 mi wyszło trzy foremki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni wstawić do nagrzanego pasztety na drugą półkę od dołu a na dnie piekarnika wstawić miskę z wodą ( wtedy pasztet nie będzie suchy lecz fanie wilgotny ). Pasztety piec przez godzinę do ładnego zarumienienia się wierzchu pasztetów, upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia a gdy już całkowicie ostygnie wtedy wstawić do lodówki najlepiej na noc aby dobrze się związał - zastygłWyjęte z lodówki pasztety oddzielić od foremki i przełożyć na talerz lub deskę, ładnie odchodzą. Świetnie nadają się do chleba na śniadanie jak i kolację, pasztet bardzo dobrze się rozsmarowuje nie jest suchy a idealnie wilgotny jako dodatek można użyć swojskie ogórki małosolne PYCHOTKA. Bez dodatku wędzonej pachwiny idealnie nadaje się dla wegetarian
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz