Ciasto kakaowe na maślance z twarogiem
Uwielbiacie może ciasta ? mam dziś dla Państwa mój wymyślony przepis na banalnie proste w wykonaniu ciasto kakaowe z dodatkiem twarogu, wystarczy mieć tylko składniki i dobre chęci do przygotowania jego i na pewno wyjdzie zapewniam że uda się każdemu kto nawet nie miał styczności z pieczeniem ciast. Zatem serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem który pojawi się poniżej
składniki na ciasto :- 4 jajka rozmiar M,
- 2 szklanki cukru,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody,
- 1,5 szklanki maślanki,
- 1 szklanka oleju,
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka aromatu rumowego,
- 2 łyżki kakao
- 2 kostki twarogu chudego - kostka 250 g,
- 3 jajka rozmiar M,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 budynie śmietankowe 35 g każdy
Składniki na ciasto przełożyć do miski czyli na początek całe jajka oraz cukier zmiksować na jednolitą gładką masę następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz wlać maślankę, aromat i olej całość zmiksować na jednolite ciasto do połączenia się składników, masa powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany, przygotowane ciasto odstawić aby odpoczęło
W czasie gdy ciasto odpoczywa przygotować składniki na masę twarogową a następnie do miski wbić całe jajka wsypać cukier i zmiksować to na pulchną masę kolejny krok to dodać twaróg ( nie trzeba go mielić ) oraz oba opakowania budyniu i także zmiksować do połączenia się składnikówJak już mamy przygotowaną masę na ciasto oraz twarogową wtedy blaszkę 35/25 wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć całe ciasto kakaowe a na ciasto wylać przygotowaną masę twarogową. Przygotowane ciasto wstawić na drugą półkę od dołu do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 1 godzinę i 5 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się ciasta oraz do tak zwanego suchego patyczka 20 minut przed końcem pieczenia się ciasta wstawić miskę z gorącą wodą . Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto na 5 minut z uchylonymi drzwiczkamiPo wyjęciu już z piekarnika ciasta odczekać aby lekko przestygło i po tym czasie oddzielić papier od ciasta a następnie tak pozostawione odczekać aby ostygło całkowicie. W międzyczasie przygotować swoją polewę czekoladową lub kupną ( ja zrobiłam swoją ) a polewę przygotowałam tak : 1 łyżka masła, 4 łyżeczki cukru, 1 łyżka wody, 2 łyżki kakao. Całość podgrzać ( NIE GOTOWAĆ ! ) do rozpuszczenia się składników. Polać upieczone wystudzone ciasto i udekorować wiórkami lub według uznania kto czym woli można również przygotować lukier. Ciasto po zastygnięciu polewy bardzo ładnie się kroi nic się nie rozpada
Moje wymyślone ciasto z dodatkiem maślanki jest bardzo smaczne wilgotne a zarazem puszyste jak najbardziej nadaje się nie tylko do kawy czy ze znajomymi ale również może być na święta czy nawet dla dzieci na imprezy szkolne. Jest bardzo proste w wykonaniu a już nie wspomnę jak szybko znika z talerzy, cała blaszka zniknęła w mgnieniu oka, jak najbardziej polecam nawet tym co nigdy nie mieli styczności z pieczeniem ciast
Przepyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuń