Reklama

Wyszukaj przepis

Ciasto kakaowe na maślance z twarogiem

Uwielbiacie może ciasta ? mam dziś dla Państwa mój wymyślony przepis na banalnie proste w wykonaniu ciasto kakaowe z dodatkiem twarogu, wystarczy mieć tylko składniki i dobre chęci do przygotowania jego i na pewno wyjdzie zapewniam że uda się każdemu kto nawet nie miał styczności z pieczeniem ciast. Zatem serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem który pojawi się poniżej 

składniki na ciasto :

  • 4 jajka rozmiar M,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 1,5 szklanki maślanki,
  • 1 szklanka oleju,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego,
  • 2 łyżki kakao
masa twarogowa :

  • 2 kostki twarogu chudego - kostka 250 g,
  • 3 jajka rozmiar M,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 budynie śmietankowe 35 g każdy
wykonanie :

Składniki na ciasto przełożyć do miski czyli na początek całe jajka oraz cukier zmiksować na jednolitą gładką masę następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz wlać maślankę, aromat i olej całość zmiksować na jednolite ciasto do połączenia się składników, masa powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany, przygotowane ciasto odstawić aby odpoczęło

W czasie gdy ciasto odpoczywa  przygotować składniki na masę twarogową a następnie do miski wbić całe jajka wsypać cukier i zmiksować to na pulchną masę kolejny krok to dodać twaróg ( nie trzeba go mielić ) oraz oba opakowania budyniu i także zmiksować do połączenia się składników
Jak już mamy przygotowaną masę na ciasto oraz twarogową wtedy blaszkę 35/25 wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć całe ciasto kakaowe a na ciasto wylać przygotowaną masę twarogową. Przygotowane ciasto wstawić na drugą półkę od dołu do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 1 godzinę i 5 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się ciasta oraz do tak zwanego suchego patyczka 20 minut przed końcem pieczenia się ciasta wstawić miskę z gorącą wodą . Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto na 5 minut z uchylonymi drzwiczkami


Po wyjęciu już z piekarnika ciasta odczekać aby lekko przestygło i po tym czasie oddzielić papier od ciasta a następnie tak pozostawione odczekać aby ostygło całkowicie. W międzyczasie przygotować swoją polewę czekoladową lub kupną ( ja zrobiłam swoją ) a polewę przygotowałam tak : 1 łyżka masła, 4 łyżeczki cukru, 1 łyżka wody, 2 łyżki kakao. Całość podgrzać ( NIE GOTOWAĆ ! ) do rozpuszczenia się składników. Polać upieczone wystudzone ciasto i udekorować wiórkami lub według uznania kto czym woli można również przygotować lukier. Ciasto po zastygnięciu polewy bardzo ładnie się kroi nic się nie rozpada


Moje wymyślone ciasto z dodatkiem maślanki jest bardzo smaczne wilgotne a zarazem puszyste jak najbardziej nadaje się nie tylko do kawy czy ze znajomymi ale również może być na święta czy nawet dla dzieci na imprezy szkolne. Jest bardzo proste w wykonaniu a już nie wspomnę jak szybko znika z talerzy, cała blaszka zniknęła w mgnieniu oka, jak najbardziej polecam nawet tym co nigdy nie mieli styczności z pieczeniem ciast




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty