Reklama

Wyszukaj przepis

Uda kurczaka duszone z dodatkiem cebuli dymki

Witam pięknie w ten ponury dzień, kto jakie ma dziś plany obiadowe ? u mnie dziś uda kurczaka bez skóry duszone z udziałem cebuli dymki wraz ze szczypiorem, podoba się Państwu taki pomysł ? w takim razie zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem nie ma tu nic skomplikowanego wystarczy tylko posiadać potrzebne składniki oraz szczere chęci do gotowania a wcale tych składników nie ma za dużo i za pewne każdy z was je posiada

składniki:

  • 500 g mięso z uda kurczaka bez skóry,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka oleju,
  • 0,5 łyżki przyprawy do mięsa,
  • 1 płaska łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego,
  • 150 ml przegotowanej wody,
  • 1 pęczek cebuli dymki ze szczypiorem

wykonanie:

Gotowe uda kurczaka już bez skóry przełożyć do miski a następnie wlać dwie łyżki sosu sojowego a także wsypać przyprawy takie jak : czosnek niedźwiedzi suszony oraz przyprawę do mięsa Delikat. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić na 15 - 20 minut aby mięso kurczaka przeszło smakiem i zapachem z dodanych przypraw 

Jak już uda kurczaka odstały wyznaczony czas wtedy na patelnię dodać jedną łyżkę oleju, dobrze go rozgrzać a następnie ułożyć uda kurczaka w przyprawach całą stroną ku patelni i obsmażyć z obu stron na ładny rumiany kolor. Po obsmażeniu do miski po mięsie wlać gotowaną wodę ( nie może być woda zimna ponieważ mięso będzie żylaste ) opłukać miskę i wlać do podsmażonego mięsa, mięso wraz z wodą dusić na wolniutkim ogniu do czasu aż będzie miękkie i wyparuje większość dodanej wody

Jak już wyparowała większość wody z duszącego się na wolnym ogniu mięsa kurczaka wtedy dodać cebulkę dymkę wraz ze szczypiorem pokrojone dowolnie i chwilę jeszcze podsmażyć już bez przykrycia do czasu zmiany koloru dodanej cebuli, pod koniec dodać pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego zamieszać delikatnie i zdjąć z ognia

Gotowe podduszone uda kurczaka bez skóry z dodatkiem cebuli dymki ze szczypiorem podałam z ziemniakami lekko okraszonymi sosem powstałym z mięsa i cebulki oraz jako surówka starty na tarce jarzynowej ogórek kiszony. Taki obiadek zajmuje nie więcej niż 45 minut, jest przygotowany dla dwóch dorosłych osób lub dla czwórki dzieci kto jak woli. Jeżeli jest większa liczba osób w rodzinie wystarczy podwoić ilość składników

Komentarze

Popularne posty